Rusya ve Çin'den ortak bildiri

Rusya ve Çin liderlerinin imzaladığı ortak bildiride, ABD'nin Çin'i dizginlemek için üzerinde çalışmaya başladığı 'Altın Kubbe' füze savunma sistemi projesine tepki gösterildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çinli mevkidaşı Şi Cinping, Kremlin Sarayı'nda yaptıkları görüşmenin ardından ortak bildiriye imza attı.
Bildiride, ABD'nin Pekin'i dizginlemek için hazırladığı 'Altın Kubbe' adlı yeni füze savunma sistemi projesinin istikrarı derinlemesine bozacak bir niteliğe sahip olduğu belirtilerek, Washington'un söz konusu projesinin uzaya silah konuşlandırılmasını öngördüğü uyarısı yapıldı.
Ortak bildiride öne çıkan diğer maddeler şöyle:
Nükleer güçler arasındaki ilişkilerde tırmanan gerilim nedeniyle dünyada nükleer çatışma riski arttı
Nükleer beşli içindeki bazı ülkeler, 'Soğuk Savaş' zihniyetinin terk edilmesine bağlı kalmıyor
Askeri ittifaklar, güce dayalı baskı uygulamak için nükleer devletlerin sınırlarına kadar genişliyor
Bu genişlemeyle beraber gelişmiş saldırı silahları sistemlerinin konuşlandırılmasına yönelik adımlar da atılıyor
Rusya ve Çin, üçüncü ülkelerin yer aldığı silahlı çatışmalara müdahale etmek için ticari uzay sistemlerinin kullanılmasını kınıyor
Altın Kubbe savunma kalkanı
ABD Başkanı Donald Trump, Ocak ayında göreve resmen geldikten kısa süre sonra Çin'in hipersonik füzelerine karşı koyulması amacıyla Altın Kubbe füze savunma sistemi geliştirilmesini öngören bir kararı imzalamıştı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'den Suriye'ye günlük 6 milyon metreküp hacminde doğal gaz gönderileceğini belirtti.
Fransa geçtiğimiz yıl ayaklanmalara sahne olan kolonisi Yeni Kaledonya’ya, "halkın güvenliğini sağlama" gerekçesiyle 2 bin 600 güvenlik kuvveti ile çok sayıda zırhlı araç gönderdi.
Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'de işgal rejiminin uyguladığı insani yardım malzemelerinin girişine yönelik tam abluka nedeniyle durumun hızla kötüleştiğini, nisandan bu yana 80'den fazla aşevinin malzeme eksikliği nedeniyle kapandığını açıkladı.
Almanya, 2015 tarihli eski bir yasayı kaldırma kararı aldı. İçişleri Bakanlığı, artık kara sınırlarına gelerek iltica talebinde bulunan kişilerin geri çevrileceğini bildirdi.