Pakistan, Keşmir sorununu Hindistan ile görüşecek

Pakistan Savunma Bakanı Havace Muhammad Asif, Keşmir sorununun yanı sıra ayrıca sınır ötesi terörizm ve İndus Nehri sularının paylaşımı konularını da görüşebileceklerini bildirdi.
Pakistan medyasına konuşan Asif, Hindistan'la Keşmir, sınır ötesi terörizm ve İndus Nehri sularının paylaşımı gibi üç temel konuyu görüşmeye hazır olduklarını duyurdu.
Bakan, "Hindistan ile üç ana sorunumuz var: Keşmir, terörizm ve su. Bunlar son 76 yıldır var. Pakistan terörizmin en büyük kurbanı ve bu sorunun çözülmesi gerekiyor, Pakistan ve Hindistan'ı üç kez savaşa sürükleyen Keşmir sorununun da çözülmesi gerekiyor" dedi.
Asif, Hindistan ile İndus Nehri sularının kullanımı konusunda yaşanan anlaşmazlığın 1960 yılında imzalanan bir anlaşmayla çözüldüğünü, bu anlaşmanın etkisinin Yeni Delhi'nin tek taraflı kararıyla askıya alınamayacağını söyledi.
Hindistan ile 10 Mayıs'ta imzalanan ateşkes anlaşmasına işaret eden Asif, bu anlaşmanın Pakistan'ın bu ülkeyle yaşanan çatışmada gösterdiği itidal ve askeri güç gösterisinin bir sonucu olarak kendileri için diplomatik bir zafer olduğunu kaydeti.
Hindistan-Pakistan ilişkileri, 22 Nisan'da Hindistan'ın işgali altındaki Jammu ve Keşmir bölgesindeki Pahalgam'da gerçekleşen ve 25 Hindistan vatandaşı ile bir Nepal vatandaşının ölümüne yol açan saldırının ardından kötüleşti. Hindistan, Leşker-i Tayyibe örgütünün gerçekleştirdiği saldırıda Pakistan İstihbarat Teşkilatı'nın (ISI) parmağı olduğuna dair elinde kanıt olduğunu savundu
Bunun ardından Yeni Delhi ve İslamabad karşılıklı kısıtlamalar getirdi, ikili anlaşmaları askıya aldı ve birbirlerinin hava sahasını uçaklara kapattı. Hindistan silahlı kuvvetleri, 7 Mayıs gecesi "Sindoor Operasyonunu" başlatarak Pakistan ve Pakistan kontrolündeki Keşmir'deki hedefleri vurdu.
Taraflar 10 Mayıs'ta ateşkes konusunda anlaştı ancak birkaç saat sonra Jammu ve Keşmir'in bazı kentlerinde ve Pencap'ta İHA'lar görüldü ve hava savunma sistemleri devreye sokuldu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de insanların açlıktan öldüğünü, gıda ile ilaçların ise sınırın hemen ötesinde beklediğini belirterek, "Gazze'de kıtlık ilan edilmesini beklememize gerek yok." dedi.
HAMAS, ABD yönetimiyle yaptığı doğrudan görüşmeler sonucu ABD'li siyonist esir asker Idan Alexander’ı serbest bıraktı.
HAMAS, Gazze'de kıtlık uyarısı yaparak, işgal rejiinin sınır kapılarını kapalı tutarak gıda ve ilaç girişini engellemeye devam etmesi nedeniyle kıtlığın felaket boyutuna ulaştığı uyarısı yaptı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile telefonda görüştü.