New York'ta iki devletli çözüm için BM konferansı başladı

Fransa ve Suudi Arabistan'ın eş başkanlığında başlayan Birleşmiş Milletler Konferansı'nda, Filistin sorununun barışçıl yollarla çözülmesi ve iki devletli çözüm için uluslararası destek yeniden vurgulanıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında, Filistin meselesine kalıcı ve barışçıl bir çözüm getirmeyi amaçlayan uluslararası konferans bugün New York'ta başladı. 30 Temmuz'a kadar sürecek konferans, Suudi Arabistan ve Fransa'nın ortak başkanlığında yürütülüyor.
Dünyanın dört bir yanından BM üyesi ülkeler, uluslararası kuruluşlar, bölgesel yapılar ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığı konferansta, Filistin'i Başbakan Muhammed Mustafa temsil ediyor.
Organizatörlerin yayınladığı konsept belgesine göre, konferansın ana amacı; uluslararası hukuk temelinde iki devletli çözüm vizyonunu somut adımlarla desteklemek ve barışçıl, adil ve sürdürülebilir bir çözüm zemini oluşturmak.
Konferans; yuvarlak masa toplantıları ve genel oturumlardan oluşuyor. Açılış konuşmalarını Suudi Arabistan ve Fransa'nın temsilcileriyle birlikte BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Kurul Başkanı Filmon Yang yaptı. Katılımcı ülkeler, çözüm sürecine katkı sağlayacak öneri ve değerlendirmelerini paylaşacak.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, ülkesinin konferansa ev sahipliği yapmasının Filistin halkının meşru haklarına olan desteklerinin bir göstergesi olduğunu vurguladı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noël Barrot ise konferansı, Filistin devletini tanımayı düşünen diğer ülkelere çağrı yapmak için bir fırsat olarak gördüklerini ifade etti.
2024 Mayıs ayında BM Genel Kurulu'nda 143 ülkenin oyuyla kabul edilen kararda, Filistin'in tam üyelik için gerekli yeterliliğe sahip olduğu belirtilmiş ve Güvenlik Konseyi'ne olumlu değerlendirme çağrısı yapılmıştı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
HAMAS, B’Tselem isimli kuruluşun raporunun, işgalci rejimin Gazze’yi parçalama ve Filistinlileri zorla göç ettirme amacını ortaya koyduğuna dikkat çekti.
Yunanistan'da hafta sonu çıkan yangınlarda 40 bin dönümün üzerinde alan küle döndü.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Doğu Afrika bloku Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD), Doğu ve Orta Afrika'da Haziran 2025 sonu itibarıyla yaklaşık 88,5 milyon insanın ciddi gıda güvensizliği yaşadığını ve acil insani yardıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi.
Siyonist işgalcilerin 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’nde düzenlediği saldırılarda şehit sayısı 59 bin 921’e, yaralı sayısı 145 bin 233’e yükseldi.