HAMAS: Ateşkesin birinci aşamasıyla ilgili şartlara uymadan ikinci aşamayı tartışmanın anlamı yok
İslami Direniş Hareketi (HAMAS), ateşkes anlaşmasının birinci aşamasına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmesi için İşgal rejiminin zorunlu tutulması gerektiğini, ikinci aşamaya dair herhangi bir tartışmaya geçmeden önce bunun şart olduğunu vurguladı.
HAMAS Siyasi Büro üyesi Husam Bedran, işgal rejimi sözde Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir’in “sarı çizginin Gazze’nin yeni sınırlarını temsil ettiği” yönündeki iddialarını reddederek, bu açıklamaların işgalci tarafın anlaşma maddelerinden açıkça kaçındığını ve sahada yeni gerçeklikler dayatmaya kalkışma girişimini gösterdiğini söyledi.
Bedran, ateşkes dosyasını takip eden tüm tarafların, işgalci güçlerin kendisinden beklenen hiçbir yükümlülüğü yerine getirmediği konusunda hemfikir olduklarını belirtti.
Bu kapsamda Refah Sınır Kapısı’nın her iki yönde kapalı kalmaya devam ettiğini, yerinden edilmişler için tahsis edilen çadır ve karavanların girişinin engellendiğini, insani yardım miktarlarının azaltıldığını ve Gazze Şeridi içinde öldürme ve bombardıman suçlarının sürdüğünü ifade etti.
Bedran ayrıca, işgalcinin sözde “sarı çizgi” içindeki Filistinlilerin evlerini yıkmayı sürdürmesinin, anlaşmanın ilk gününden itibaren durması gereken askeri operasyonların devamı niteliğinde olduğunu vurguladı ve bu ihlallerin herhangi bir gerçek taahhüt olmaksızın devam ettiğine dikkat çekti.
Bedran, ikinci aşamaya ilişkin herhangi bir düzenlemenin, “öncelikle arabulucular, ABD ve ilgili tüm tarafların işgalciyi birinci aşamanın tüm maddelerini eksiksiz uygulamaya zorlamasıyla mümkün olabileceğini” belirtti. Ayrıca ikinci aşamanın “işgalci taraf anlaşmayı ihlal etmeyi ve yükümlülüklerinden kaçınmayı sürdürürken, başlayamayacağını” söyledi.
İşgal rejimi sözde Genelkurmay Başkanı Zamir, iki gün önce yaptığı açıklamada, HAMAS’ın kontrolündeki bölgeler ile işgal rejiminin kontrolündeki bölgeleri birbirinden ayıran sözde “sarı çizginin”, işgal rejimi ile Gazze Şeridi arasındaki “yeni sınırlar”ı temsil ettiğini söylemiş ve ani bir savaş senaryosuna karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurgulamıştı.
Zamir, Gazze Şeridi’ndeki bir saha turu sırasında “sarı çizgiyi”, Yahudi yerleşim yerlerinin ön savunma hattı ve bir saldırı hattı olarak nitelendirdi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
ABD Başkanı Donald Trump, en az 1 milyon dolar ödeyebilen zengin yabancılara hızlandırılmış vize ve vatandaşlık yolu vaat eden tartışmalı “Trump Gold Card” programını resmen devreye soktu. Program, Washington yönetiminin göçmen karşıtı sert uygulamalarını derinleştirdiği bir dönemde, parası olan girer mantığıyla ilerlediği gerekçesiyle yoğun tepki topladı.
ABD Temsilciler Meclisi, Suriye'ye yönelik en sert yaptırım paketlerinden biri olarak bilinen Caesar Yasası'nın kaldırılmasını öngören düzenlemeyi kabul etti. Çarşamba günü Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nın oylanmasıyla birlikte Caesar yaptırımlarının kaldırılması da çoğunluğun desteğini aldı.
ABD basınında yer alan haberlerde, ABD Sahil Güvenliği’nin Venezuela açıklarında bir petrol tankerine el koyduğu iddia edildi.
AFAD koordinasyonunda hazırlanan ve insani yardım taşıyan “24. İyilik Treni”, 28 bin gıda kolisi, 560 ton çeşitli gıda, 550 ton un ve 14 bin battaniyeden oluşan bin 300 ton insani yardımı Afganistan’ın Herat vilayetine ulaştırdı.