Güney Sudan Ordusu Heclic'e girdi: Kordofan'da çatışmalar tırmanıyor
Güney Sudan, Heclic petrol sahasını korumak için sınır ötesine asker gönderdiğini doğruladı. Bölgedeki kontrol değişirken Kordofan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasında çatışmalar şiddetleniyor.
Güney Sudan Ordusu Komutanı Paul Nank, ülkesinin stratejik Heclic petrol sahasını korumak amacıyla Sudan topraklarına birlik gönderdiklerini açıkladı. Bu adım, Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) bölgeyi ele geçirmesinin üzerinden birkaç gün geçmeden atıldı.
Nank, konuşmasında operasyonun Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir, Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan ve HDK lideri Muhammed Hamdan Daklu (Hemedti) arasında varılan mutabakatla gerçekleştirildiğini belirtti. Üç taraflı anlaşmaya göre sahadaki petrol tesislerinin zarar görmemesi için Heclic bölgesinin güvenliği Güney Sudan askerlerine devredildi.
Güney Sudan devlet televizyonunun aktardığı bilgilere göre protokol; Sudan ordusunun çekilmesi, ardından HDK'nin bölgeden ayrılması ve Heclic'teki petrol altyapısının tarafsız şekilde korunmasını içeriyor. Böylece "Güney Sudan Halk Savunma Ordusu" doğrudan sahadaki güvenlikten sorumlu hale geldi.
Kaynaklar, iki ülke arasında Ekim 2025'te Port Sudan'da imzalanan petrol güvenliği anlaşmasının da bu gelişmenin temelini oluşturduğunu ifade ediyor. Anlaşma; petrol boru hatlarının, pompa istasyonlarının ve Güney Sudan'ın tek gelir kaynağı olan petrol akışının güvenliğini kapsıyor.
HDK, geçtiğimiz hafta Heclic'i "Sudan ordusunun geri çekilmesinin ardından" ele geçirdiğini duyurmuş, Sudan birlikleri ise silahlarını Güney Sudan güçlerine teslim ederek bölgeden ayrılmıştı.
Heclic, Sudan'ın en büyük petrol sahası olmasının yanı sıra Güney Sudan petrolünün de işleme merkezini barındırıyor. 2011'de Güney Sudan'ın bağımsızlığından bu yana iki ülke arasında çekişme konusu olan sahada üretim, hâlâ Sudan topraklarındaki altyapıya bağımlı şekilde yürütülüyor.
Kordofan'da çatışmalar tırmanıyor
Öte yandan Sudan'ın Kordofan bölgesinde çatışmalar giderek yoğunlaşıyor. Askeri kaynaklar, Sudan ordusunun "Umm Adara" bölgesinde HDK mevzilerini bombaladığını, HDK'nin ise "Umm Ruwaba" kentine saldırarak siviller arasında yaralanmalara neden olduğunu bildirdi.
Aynı kaynaklara göre HDK'ye ait bir silahlı insansız hava aracı, Beyaz Nil eyaletinin Kosti kentinde ordu hedeflerini vurdu. Saldırıda bir askeri araç imha edildi, içindeki askerler yaralandı.
Kordofan'ın üç eyaletinde haftalardır süren şiddetli çatışmalar nedeniyle on binlerce kişi yerinden oldu. Ülkede Nisan 2023'ten bu yana devam eden ordu-HDK savaşı, askeri birleşme konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle başlamıştı. O tarihten bu yana on binlerce kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 13 milyon kişi yerinden edildi; Sudan'da insani kriz her geçen gün daha da derinleşiyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
ABD Başkanı Donald Trump, perşembe günü imzaladığı yeni başkanlık kararnamesiyle eyaletlerin kendi yapay zekâ (AI) düzenlemelerini uygulamasını engellemeyi hedefledi. Oval Ofis’te konuşan Trump “Tek bir merkezden onay istiyoruz.” diyerek federal kontrolü artırma arzusunu açıkça dile getirdi. Böylece, eleştirmenlere göre, eyaletlerin haklarını gasp eden ve teknoloji devlerinin çıkarlarına hizmet eden tartışmalı bir adım atılmış oldu.
Hindistan'ın güneyinde bir otobüsün uçuruma yuvarlanması sonucu 9 kişi öldü, 29 kişi yaralandı.
Güney Lübnan’ın Ansar kasabası çevresi ile dağlık ve vadilik bölgeler yoğun bombardımana tutuldu.
Litvanya'da Alman Leopard 2 A8 tanklarının montajı düzenlenecek.