Bolivya'da Rodrigo Paz başkan seçildi, sosyalist dönem sona erdi

Bolivyalılar, ekonomik kriz ve yakıt sıkıntısı gölgesinde yapılan seçimde sağ merkezci Rodrigo Paz'ı seçti. Paz, yüzde 54,6 oyla iktidara gelerek 20 yıllık sol sosyalist yönetimi sonlandırdı.
Bolivya'da halk, pazar günü yapılan başkanlık seçiminde sağ merkezci senatör Rodrigo Paz'ı ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak seçti.
Paz, yaklaşık yüzde 97,8 oy sayımına göre rakibi eski sağcı Başkan Jorge Tuto Quiroga'ya karşı yüzde 54,6 oy aldı. Yüksek Seçim Mahkemesi Başkanı Oscar Hasientofil, Paz'ın zaferinin geri döndürülemez olduğunu belirtti.
Başkan seçilen Paz, sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı ilk açıklamada, Bolivya'nın "uluslararası arenadaki konumunu yavaş yavaş geri kazandığını" söyledi ve "Ülkeyi dünyaya açmalı, eski rolünü yeniden sağlamalıyız" dedi.
Rodrigo Paz, 8 Kasım'da görevine başlayacak ve beş yıl süren yönetiminde ülkeyi ekonomik kriz içinde bırakan mevcut Başkan Luis Arce'nin yerine geçecek. Arce, ağır ekonomik krizin ardından yeniden aday olmamıştı.
Bolivya, gaz ihracatındaki düşüş ve döviz rezervlerinin tükenmesi nedeniyle yakıt krizinin yanı sıra yüzde 23'ü aşan enflasyonla boğuşuyor ve benzin istasyonlarında uzun kuyruklar oluşuyor.
ABD yönetimi Paz'ın zaferini tebrik etti. Dışişleri Bakanı Marco Rubio, yaptığı açıklamada, "20 yıl süren kötü yönetimin ardından Başkan Paz'ın seçilmesi iki ülke için dönüştürücü bir fırsat" dedi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Güney Kore, savunma kapasitesini artırmak ve askeri sanayisini geliştirmek amacıyla önümüzdeki yıllarda dünyanın dördüncü büyük savunma gücü olmayı hedeflediğini açıkladı.
İşgal ordusunun bu sabah, Gazze Şeridi'nin doğusunda kontrol ettiği, "ateşkes hattı" olarak bilinen "sarı hat" bölgesinde mühendislik çalışmaları yürütmeye başladığı bildirildi.
Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri, Kudüs'te, işgal altındaki topraklarda ve oraya ulaşabilen tüm Filistinlilere Mescid-i Aksa'ya gitmeleri ve onun mukaddesatını ihlallerden korumaları çağrısında bulundu.
Kanada Başbakanı Mark Carney, ülkesinin Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından işgal başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında çıkarılan tutuklama emrine uyacağını söyledi.