ABD'nin PKK'YPG'ye gönderdiği hava savunma sistemi Haseke'ye ulaştı
İşgalci ABD'nin, azami menzili 443 kilometre olan 4 adet Avenger Hava Savunma Sistemi'ni PKK/YPG'ye teslim ettiği belirtildi.
ABD ordusu, aralarında "Bradley" tipi zırhlı araçların da bulunduğu 40 araçlık bir konvoyu daha Suriye'nin Haseke kentine gönderdi.
Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, ABD güçlerine ait konvoy, El-Walid Sınır Kapısı'ndan PKK/YPG'nin kontrolündeki Haseke'ye giriş yaptı.
Konvoyda mühimmat, prefabrik odalar ve azami menzili 443 kilometre olan 4 adet Avenger Hava Savunma Sistemi yüklü araçlar yer aldı.
Konvoya, ABD'ye ait helikopterler eşlik etti.
Avenger Hava Savunma Sistemi cruise füzesi, İHA, alçaktan uçan kanatlı uçak veya helikopterlere karşı kullanılıyor.
PKK/YPG'ye gönderilen 4 adet Avenger Hava Savunma Sistemi'nin, Haseke'deki askeri üsse kurulduğu belirtildi.
İşgalci ABD'nin, daha önce de PKK/YPG'ye 2 adet hava savunma sistemi verdiği iddia edilmişti.
Hava savunma sistemlerinin, mart ayının ortasında ABD merkezli 2 firma tarafından örgüte teslim edildiği aktarıldı.
Söz konusu sistemlerde kullanılmak üzere radar, komuta-kontrol ve elektronik harp sistemleri gibi hedefleri imha etmek için kullanılan 200 adet "radyasyon füzesi"nin de örgüte yollandığı belirtildi.
Suriye'de ABD kontrolündeki bölgelerde üretilen kamikaze İHA, füze ve roketler de şubat ayında ABD tarafından PKK'ya teslim edilmişti.
ABD, daha önce de PKK/YPG'ye 2 helikopter vermiş, örgüt elemanlarının ABD askerlerinden pilotluk eğitimi aldığı ortaya çıkmıştı.
Türkiye ve Irak'ın dışişleri, savunma ve istihbarat yetkilileri mart ayı ortalarında Bağdat'ta bir dizi görüşme gerçekleştirmiş, iki ülke yetkililerinin, Irak'ın kuzeyinde güvenliğin sağlanması konusunda atılacak adımları ele aldıkları belirtilmişti.
Türkiye, 2019'da başlattığı Pençe-Kilit Operasyonu ile Irak'ın kuzeyinde geçici üsler kurmuştu.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, yaz aylarından itibaren bu operasyonun tamamlanacağını ve Irak içerisinde 30-40 kilometre derinliğe kadar uzanan "güvenlik koridoru" oluşturulacağını söylemişti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Bangladeş'te etkisini sürdüren kızamık salgınında son 24 saatte 4 çocuğun daha hayatını kaybetmesiyle can kaybı 712'ye yükseldi.
Irak Başbakanı Ali Zeydi, dün düzenlenen ve onlarca siyasetçi ile üst düzey ismin gözaltına alındığı yolsuzluk operasyonunun ilk aşama olduğunu açıkladı. Hükümet, kamu kaynaklarını yağmalayanlara yönelik operasyonların süreceğini ve devlet içinde yolsuzluğa yer verilmeyeceğini vurguladı.
Pakistan ordusunun Afganistan sınırında düzenlediği kara operasyonu ve hava saldırılarının ardından İslam Emirliği yönetimi, Paktika, Paktiya ve Kunar vilayetlerinde onlarca sivilin şehit olduğunu ve yaralandığını açıkladı. Sözcü Zebihullah Mücahid, saldırıları "korkakça bir saldırganlık" olarak nitelendirerek sert tepki gösterdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Orta Doğu'daki İran dosyasında ilerleme sağlanmasının ardından ABD'li heyetin Moskova'ya gelmesini beklediklerini söyledi. Putin ayrıca Ukrayna'nın saldırıları nedeniyle ülkede yakıt sıkıntısı yaşandığını ilk kez kabul etti.