Sıcaklık etkisini azaltacak proje

Bursa Teknik Üniversitesi, TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje ile bitkilerin, serinletme etkileri belirlenecek. Ülke çapında da faydalanılabilecek çalışma ile şehre hangi bitki türünün serinlik getirdiği, hangi materyalin ise sıcaklığı artırdığı ortaya konacak.
Bu doğrultuda Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Araştırma Görevlisi Onur Aksoy’un "İklim Değişikliğine Hazırlık Sürecinde Açık Yeşil Alanlarda Bitkisel, Yapısal ve Konumsal Faktörlerin Kentsel Serinletme Etkisinin İrdelenmesi" başlıklı projesi, TÜBİTAK 1002-A desteği aldı.
Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kamil Erken’in danışman ve lisans öğrencisi Eray Gümüş’ün bursiyer olarak yer aldığı proje ile Bursa pilot alan olmak üzere iklim değişikliğinin etkilerinin kent içerisinde azaltılmasına çalışılacak.
Proje kapsamında, bitkilendirilen ve bitkilendirilmeyen alanların kente serinletme ve sıcaklık etkisinin tam anlamıyla belirlenebilmesi için çalışma kapsamında pek çok noktadan sıcaklık ölçümleri alınacak. Bitki türü gölgelerinden, yer örtücü çalılardan, ağaçlandırma yapılmamış ve yapılmış alandan, 4 farklı yüksekliğe sahip bina gölgesinden, 15 farklı döşeme malzemesinden, otopark ağaçlandırması yapılmış ve yapılmamış alandan ve farklı döşeme malzemelerinden alınacak ölçümlerle, hangi bitki türünün serinletmeye daha fazla katkısı olduğu ve hangi materyallerin sıcaklığı artırdığı ortaya konacak.
"Şehirde bioklimatik mekânlar oluşturulacak"
Çalışma kapsamında kamusal ve açık yeşil alanlarda bulunan bitkilerin, şehri serinletme ve etki mesafesinin inceleneceğini belirten proje yürütücüsü araştırma görevlisi Onur Aksoy, hedefin, iklim değişikliğine uyum konusunda yenilikçi bir katkı sunmak olduğunu söyledi.
Aksoy, "Bursa’nın önemli açık yeşil alanlarında gerçekleştirilecek bu çalışma, kentin iklim direncini artırarak, bioklimatik açıdan konforlu mekânların oluşturulmasına katkı sağlayacak." dedi.
"Gri ve mavi altyapıya katkı"
Gri altyapı kapsamında kullanılacak olan döşeme malzemelerinin serinletme etkisinin de artırılacağını vurgulayan Onur Aksoy, "Araştırmalarımız sayesinde insan sağlığı açısından zararlı olan ultraviyole ışınlarının ve yansıyan ışık oranının az olan malzemelerin seçimi yapılabilecektir. Su yüzeylerinin yakın çevresindeki serinletme etkisi araştırılarak mavi altyapıya katkı sağlanacak. Ayrıca ileride yapılması planlanan kamusal açık yeşil alanların planlanmasına altlık oluşturulacak." diye belirtti.
"Bursa'nın ve ülkenin sorunlarına kayıtsız kalmıyoruz"
Doç. Dr. Kamil Erken ve Araştırma Görevlisi Onur Aksoy’u tebrik eden BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, "Akademisyenlerimiz, Bursa ve ülkemizin çevre kirliliği, sektörel problemler ve afet olayları gibi sorunlarına kayıtsız kalmayarak, çözümüne yönelik projeler üretiyor. Son olarak ortaya konan iklim direncine yönelik bu projemizin de iklim değişikliği sorununa çözüm getirmesini diliyor, böylesine faydalı proje ortaya koydukları için akademisyenlerimize teşekkür ediyorum." diye konuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Dr. Öğr. Üyesi Belaynesh Chekol, Meta gibi önde gelen şirketlerin "zihin okuma" olarak adlandırılan çalışmalarına ilişkin, “Şirketler ve kuruluşlar bu teknolojiyi benimsediğinde, bireylerin özel düşüncelerine ve sırlarına erişerek onları kontrol etme ve manipüle etme gücüne sahip olacaklar.” dedi.
Yayınlanan bir araştırmaya göre, gıda ambalajlarında, plastiklerde, losyonlarda ve şampuanlarda bulunan bir dizi kimyasalın kalp hastalığından kaynaklanan yüz binlerce ölümle bağlantılı olduğu ortaya çıktı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Gelecek dönemde, Türkçe verilerle zenginleştirilen, Türkiye'nin ilk temel yapay zeka büyük dil modelini kullanıma sunacağız. Yerli ve özgün yapay zeka modelleri geliştirilmesinin önünü açacak uygulamaları hayata geçireceğiz." dedi.
İstanbul Üsküdar-Acıbadem bölgesinde 16 kavşakta uygulamaya alınan yapay zeka temelli sensör ve kamera sistemiyle sinyalizasyona anlık müdahale edilerek trafikte yüzde 59'a varan iyileşme sağlandı.