WMO’dan hava kirliliği uyarısı
Dünya Meteoroloji Örgütü, küresel ısınma ve orman yangınlarının hava kirliliğini üç kat artırdığını açıkladı. Yangın dumanı kaynaklı ölümlerin her yıl 100 bini bulabileceği belirtildi.
WMO (Dünya Meteoroloji Örgütü)’nün yayımladığı rapora göre, iklim değişikliğiyle birlikte daha sık ve şiddetli hale gelen orman yangınları hava kirliliğinin en önemli kaynaklarından biri haline geldi. Sanayi ve ulaşımdan kaynaklanan kirlilik bazı bölgelerde azalırken, yangınlardan yayılan duman bu iyileşmeyi tersine çevirebiliyor.
WMO Bilim Sorumlusu Lorenzo Labrador, yangınlardan çıkan dumanın çok uzak bölgelere taşınabileceğini ve temiz şehirlerde bile hava kalitesini olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Raporda, PM2.5 olarak bilinen küçük parçacıkların solunum ve kalp-damar hastalıklarıyla doğrudan ilişkili olduğu belirtildi.
Araştırmaya göre, aşırı yangın dumanı olayları 1990’lardan bu yana dünya genelinde üç katına çıktı. 2010‑2018 yılları arasında bu olayların her yıl yaklaşık 100 bin ek ölüme katkıda bulunmuş olabileceği kaydedildi. Kanada’nın kuzeyi, Rusya’nın bazı bölgeleri ve Batı‑Orta Afrika’da artan yangınlar nedeniyle PM2.5 seviyelerinin uzun dönem ortalamalarının üzerine çıktığı, İspanya’nın kuzeybatısında da yaz sonunda yüksek kirlilik görüldüğü aktarıldı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ağrı yaşayan kişilerin dijital medya platformlarından gördükleri egzersizleri kendi kendilerine uygulamalarının bazı durumlarda sakıncalı olabileceğini dile getiren Prof. Dr. Deniz Demirci, egzersizin kişinin ihtiyacına göre planlanması gerektiğini söyledi.
Okulun ilk günlerinde ağlama, ayrılmak istememe, huzursuzluk, öfke, daha fazla anne-baba yakınlığı isteme ya da akademik baskı hissetme gibi tepkiler görülebildiğine dikkat çeken uzmanlar, çocukların yaşadığı uyum sürecine ilişkin önemli önerilerde bulundu.
Stanford Üniversitesi liderliğindeki araştırmada deniz tulumlarında bulunan plazmalojen maddesinin yaşlı farelerde hafızayı güçlendirdiği belirlendi, sinir bağlantılarının iyileştiği ve tüylerin yenilendiği gözlemlendi.