Malatya'da meme kanserinde erken tanının önemi ele alındı
Malatya'da düzenlenen sempozyumda meme kanserinde erken tanı, tarama yöntemleri ve toplumsal farkındalığın artırılması konuları değerlendirildi.
Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kanser ve Obezite Derneği iş birliğinde "Meme Kanserinde Farkındalıktan Erken Tanıya" başlıklı sempozyum düzenlendi.
Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, Genel Cerrahi ve Aile Hekimliği Anabilim Dallarının organizasyonuyla gerçekleştirilen sempozyuma çevre illerden de sağlık profesyonelleri katıldı.
Aile hekimleri, genel cerrahi uzmanları ve birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan sağlık çalışanlarına yönelik programda, meme kanserinde erken tanı, tarama yöntemleri ve toplumda farkındalığın artırılması konuları ele alındı.

Prof. Dr. Burhan Hakan Kanat
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği hekimi Prof. Dr. Burhan Hakan Kanat, sempozyumun aile hekimleri, genel cerrahi uzmanları ve birinci basamak sağlık hizmeti sunan çalışanlara yönelik düzenlendiğini belirtti. Kanat, organizasyona katkılarından dolayı Kanser ve Obezite Derneği Başkanı Prof. Dr. Aziz Sümer'e teşekkür etti.
Kanser ve Obezite Derneği Başkanı ve Acıbadem Bakırköy Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği hekimi Prof. Dr. Aziz Sümer ise meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında yer aldığını belirtti. Dünya genelinde yaklaşık her 8 kadından 1'inin hayatı boyunca meme kanserine yakalandığını ifade eden Sümer, Türkiye'de yılda yaklaşık 30 bin yeni meme kanseri vakasının tespit edildiğini kaydetti.

Prof. Dr. Aziz Sümer
Meme kanserinde erken tanının tedavi başarısı açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Sümer, tarama programlarına katılımın, kadınların kendi kendine meme muayenesi konusunda bilinçlenmesinin ve uzman hekim muayenelerinin önemine dikkat çekti.
Sümer, özellikle 40 yaşından itibaren kadınların iki yılda bir mamografi çektirmek üzere Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerine (KETEM), aile sağlığı merkezlerine ve eğitim ve araştırma hastanelerine başvurmalarını önerdi.
Sempozyuma Yeşilyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. İlhan Geçit, Malatya İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Halime Akyüz, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Şemsettin Çitil, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Selim Özkan, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fatih Gönültaş ve Kanser ve Obezite Derneği Başkanı Prof. Dr. Aziz Sümer katıldı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Zayıflama amacıyla kullanımı yaygınlaşan "semaglutid" iğnelerinin hekim kontrolü olmadan kullanılmaması gerektiğini belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Elyesa Karaca, ilacın pankreatit, safra kesesi sorunları, böbrek fonksiyonlarında bozulma ve kan şekerinin aşırı düşmesi gibi risklerine karşı uyardı.
Dr. Öğr. Üyesi Seçil Aydın Oral, çocuklarda konuşma gecikmesinin sebeplerine dikkat çekerek, “İki dillilik, gecikmenin açıklaması olarak kabul edilmemelidir. İkisini birbirinden ayırmak için çocuğu iki dilde birden değerlendirmeli, ekran süresini de ayrıca sorgulamalıyız.” dedi.
Prostat kanserinin erken evrelerde genellikle belirti vermediğine dikkat çeken Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ekrem Yıldırak, ailesinde prostat kanseri öyküsü bulunan erkeklerin 40, aile öyküsü bulunmayanların ise 50 yaşından itibaren düzenli üroloji kontrolünden geçmesi gerektiğini belirtti.
Alışveriş yapmanın kısa süreli haz ve rahatlama sağlayabildiğini belirten uzmanlar, kontrolsüz hâle geldiğinde psikolojik, sosyal ve finansal sorunlara yol açabildiğini söylüyor.