Geniz eti ve bademcik sorunu çocuklarda gelişimi etkiliyor

Geniz eti ve bademcik sorunlarının çocuklarda büyüme ve gelişmede geri kalmaya, şekil bozukluklarına neden olduğunu belirten uzmanlar, bademciklerin vücuttaki bağışıklık ve savunma sisteminde rol oynayan iki adet oval, badem şeklinde dokular olduğunu belirtti.
Geniz eti ve bademcik sorunlarının çocuklarda büyüme ve gelişmede geri kalmaya, şekil bozukluklarına neden olduğunu belirten Kulak, Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları uzmanı Dr. Emre Polat Canbolat, bademciklerin vücuttaki bağışıklık ve savunma sisteminde rol oynayan iki adet oval, badem şeklinde dokular olduğunu belirtti.
Tek başına bademciklerin iri olmasının ameliyat gerektirmeyeceğini ifade eden Canbolat, bademcik enfeksiyonlarının görülme sıklığının çocukların kreş, anaokulu ya da ilkokul gibi toplu yaşam ortamlarında bulundukları dönemlerde artış gösterdiğini vurguladı.
Canbolat, "Çocuklarda yapısal olarak daha dar olan hava yolunu tıkayan ve boğaz enfeksiyonlarına yol açan en önemli sebep geniz eti ve bademciklerdir. Uyku sırasında gevşeyen boğaz etrafındaki kaslar, zaten dar olan hava yolunun tamamen kapanmasına neden olabilir. Çocuklarda bu durum, büyüme ve gelişmede geri kalmaya neden olabilmektedir. Ayrıca yüzde büyümeye ve şekil bozukluklarına da yol açabiliyor. Bu durumda ameliyat önerilmektedir. Ameliyat sonrası çocuklarda erken dönemde rahatlama gözlenmekte, davranışlarında ilk altı aylık süreç sonunda gelişme ve büyümede olumlu değişiklikler görülebilmektedir."dedi
Sık geçirilen bademcik ve geniz eti rahatsızlıklarının özellikle çocuklarda okul başarısı ile büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkileyebildiğini ifade eden Canbolat, "Üst üste son iki yıl içerisinde çocuğun 5-6 defadan daha fazla bademcik iltihabı geçirmesi, ateşli eklem ve kalp romatizması rahatsızlığı geçirmesi, sık bademcik iltihaplanmalarının yanı sıra geniz eti ve orta kulak sorunlarının da bulunması durumunda bademcik ve geniz eti alınmalıdır. Bademcik ameliyatı teknik olarak basit gözüken fakat aslında ciddi ön hazırlık ve çalışma yapılması gereken bir cerrahi müdahaledir. Hastanemizde gelişen teknolojiye uygun olarak, bademcik ameliyatları artık ağrısız ve kanamasız olarak yapılmaktadır. Çocuklarda ilerleyen yaşlarda daha kötü sonuçlara yol açmadan kontrollerinin yapılması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.
Bademciğin yaşla beraber giderek küçülen bir doku halini aldığını belirten Canbolat son olarak, "Bu yüzden özellikle yirmili yaşlardan sonra bademcik enfeksiyonlarında azalma görülmektedir. Geniz etine bağlı rahatsızlıklar daha çok erken çocukluk çağının problemi olmasına rağmen bademcik hem erişkinlerde hem de çocuklarda hastalık yapabilmektedir. Sık geçirilen bademcik ve geniz eti enfeksiyonları hem sık ilaç kullanımına neden olur hem de hastanın günlük yaşamını etkiler. Geçirilen enfeksiyonlar sonucu eklem, böbrek ve kalp dokusu risk altında bulunmaktadır."bilgilendirmesinde bulundu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Tarım ilacı içen 70 yaşındaki bir kadını tedavi etmek isteyen sağlık çalışanları, kadının içtiği ilaçtan etkilendi. Yaşlı kadın ve sağlık çalışanları tedaviye alındı.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nda (DEHB) hiperaktivite ve dürtüselliğin temel belirtiler olduğunu ifade eden uzmanlar, tanı koymak için belirtilerin en az iki farklı yaşam alanında sorun oluşturması gerektiğini söylüyor.
Bingöl’de uyluk bölgesinden alınan doku grefti ile endoskopik septal perforasyon onarımı başarıyla gerçekleştirildi
Batman'da sağlıklı yaşama dikkat çekmek amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde bir yürüyüş etkinliği düzenlendi. "Sağlık İçin Harekete Geç" sloganıyla gerçekleştirilen etkinlik, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.