Durup dururken terliyorsanız dikkat!

Aşırı terlemenin bazı hastalıkların habercisi olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, özel yöntemlerle yapılan kapalı ameliyatlarla nedeni belirlenemeyen “hiperhidroz” yani aşırı terleme şikâyetinin tedavi edilebileceğini belirtiyor.
Terleme, vücudun efor, heyecan, korku gibi durumlarında doğal bir savunma mekanizması olarak ortaya çıkabiliyor. Ancak bazı insanlarda vücudun terleme mekanizması ortada hiçbir neden yokken fazladan çalışabilmekte ve bu da kişinin normalden daha fazla terlemesine yol açıyor.
Genellikle pek dikkate alınmayan bu durum, bazı hastalıkların habercisi de olabiliyor. Kapalı ameliyat yöntemi ile nedeni belirlenemeyen Primer Fokal Hiperhidrozis yani el, koltuk altı ve yüz bölgeleri gibi bölgesel aşırı terleme sorunu cerrahi yöntemle tedavi edilebiliyor.
Memorial Diyarbakır Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümünden Opr. Dr. Ahmet Erbey el, koltuk altı, yüz ve boyun gibi bölgesel terleme sorununun cerrahi tedavi ile giderilmesi hakkında şu bilgileri verdi:
Durup duruyorken terliyorsanız dikkat!
Doğal nedenlerle oluşan fizyolojik terlemeden farklı olarak, ortam veya oda ısısından bağımsız, bir anda alında, yüzde, ellerde, koltuk altında ve ayaklarda oluşan aşırı terleme kişinin yaşam kalitesini büyük oranda düşürmektedir. Utanma hissi, kaygı, stres, motivasyon bozukluğu gibi ciddi sosyal sıkıntılara neden olan bu hastalık, ruh sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Bu durumda hasta, özgüven sorunu yaşayarak kendini dış dünyaya kapatır. Hastaların çoğunda ergenlik döneminde başlayan aşırı terleme şikayeti nadiren de olsa 20 yaşından sonra görülebilir. El terlemesi şikayeti olanlarda ortalama başlangıç yaşı 13 iken, koltuk altı terlemesinde bu ortalama 19’ dur.
Terlemenin nedeni hastalık olabilir
Aşırı terleme şikayetinin nedeni tam olarak bilinememekle birlikte bazı hastalıklardan dolayı da ortaya çıktığı bilinmektedir. Sinir sistemiyle ilgili bir rahatsızlıktan kaynaklanan primer hiperhidrozis genellikle tüm aile fertlerinde görülebilir. Sekonder Primer Hidrozis ise altta yatan bir sistemik hastalık ya da ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Tiroit bezinin aşırı çalışması, gut hastalığı, romatoid artrit, diyabet, feokromasitoma ve diğer metabolik hastalıklardan dolayı görülen sekonder hiperhidrozis terleme şikayetine neden olabilir.
Nedene göre tedavi seçeneği
Aşırı terlemenin tedavisi, nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Terlemeye neden olabilecek hastalıklara yönelik tetkikler yapılmalı ve altta yatan bir rahatsızlık varsa belirlenmelidir. Belirlenen nedene göre tedavi seçenekleri uygulanmalıdır. Nedeni belli olmayan aşırı bölgesel terleme sorununun tedavisinde cerrahi uygulanabilir.
Kapalı ameliyat ile aşırı terlemeden kurtulun
Günümüzde halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen “endoskopik torakoskopik sempatektomi” nedeni tam olarak bilinmeyen aşırı bölgesel terleme şikayetinde uygulanan en önemli cerrahi yöntemdir. Ameliyathane şartlarında ve genel anestezi altında yapılır. Koltuk altından 1-2 cm’lik küçük bir kesi açılarak kamera ve endoskopik aletler ile yapılmaktadır. Aynı seansta iki taraflı ameliyat yaklaşık 45-60 dakikada tamamlanmaktadır. Bu sayede her iki el, koltuk altı, yüz ve boyun terlemesi tek seansta tedavi edilebilmektedir. Ameliyat bittiğinde etkisi hemen başlar ve terleme kesilir. Hasta ameliyattan bir iki gün sonra taburcu olarak sosyal hayatına dönebilmektedir. (Ramazan Zeren- İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Yapay zekanın günlük yaşamda yaygın olarak kullanıldığını belirten uzmanlar, yapay zeka psikolojisi ile ilgili çalışmalarda duygusal faktörlerin kısmen ihmal edildiğini söylüyor.
İstanbul Biruni Üniversitesi Uluslararası Sağlık Elçileri Topluluğu (USET), "Rotamız İyilik" projesi kapsamında ilkokul öğrencilerine sağlık taraması yaparak farkındalık çalışmasına imza attı.
Gaziantep Şehir Hastanesi hekimlerinden Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Lütfü Aşkın, obezitenin kalp hastalıklarıyla birlikte çeşitli hastalıkların da nüks etmesine sebep olduğunu belirtti.
Sağlık Bakanlığı tarafından obeziteyle mücadele kapsamında 81 ilde başlatılan "İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" kampanyası, Bursa’da uygulamaya konuldu.