Depremde tarihi yapılar da büyük zarar gördü

Kahramanmaraş merkezli depremlerde çok sayıda tarihi eser de büyük zarar gördü. Gaziantep'teki tarihi kale ve camilerde, deprem dolayısıyla büyük hasar oluştu.
Gaziantep merkezinde tepeye kurulan, şehrin sembollerinden biri olan yaklaşık 6 bin yıllık olduğu belirtilen Şahinbey ilçesindeki tarihi Gaziantep Kalesi, depremde ciddi hasar gördü.
Kalenin bazı burçları depremin etkisiyle yıkılırken, taşlar ise yola savruldu. Kalenin bazı burçlarında da derin çatlakların olduğu görüldü.
Depremin etkisiyle büyük hasar gören Kale etrafına şeritler çekilip ziyaretçilere kapatıldı.
Öten yandan tarihi 17'nci yüzyılda inşa edildiği belirtilen Şirvani Cami, 1758 yılında yapıldığı ifade edilen Karagöz Cami ve 1775 yılında inşa edildiği aktarılan Karagöz Cami de depremde zarar gören yapılar arasında.
Tarihi camilerin minareleri deprem dolayısıyla yıkılırken, duvarlarının ise kısmen çöktüğü görüldü.
Binaların yanı sıra depremde tarihi yapıların da zarar görmesi Gazianteplilerin üzüntüsüne neden oldu.
Tarihi Kale çevresi esnaflarından Eyüp Yol, tarihi yapıların zarar görmesinin kendilerini hüzünlendirdiğini ifade etti.
Eyüp Yol
"Burayı gördükçe üzülüyorsunuz"
Yol, "Asrın en büyük felaketlerinden birini yaşadık. 10 ilimizde ve burada. Yine bu depremi daha çok hisseden illerden biri Gaziantep. Tarihi Gaziantep Kalemiz ve Şirvani Camimizin minaresi depremden dolayı çöktü. Yavaş yavaş yaralarımızı sarmaya başlıyoruz. Allah'ın izniyle inşallah düzelecek. Her gün burayı gördükçe üzülüyorsunuz. Çünkü çocukluğum buralarda geçti. Bu kalenin üzerinde top oynadığımızı bile hatırlıyoruz. Tabi bu şekilde gördüğümüz zaman hüzünleniyoruz. Yaşadığımız hiç kolay bir şey değil." dedi.
Doğan Özkalalı
"Yeniden restore edilse iyi olur"
Tarihi yapıların restorasyonlarının yapılmasını isteyen bir diğer vatandaş Doğan Özkalalı, "Depremden dolayı kalemiz de zarar gördü. 6 bin yıllık bir tarihi vardı. Çok bir şey demeye gerek yok. Büyük bir travma geçirdik. Hâlâ da etkisindeyiz. Tarihimiz yıkıldı, çok hüzünlüyüz. Elimizden bir şey gelmiyor. Yeniden bir restore edilse iyi olur." diye konuştu.(İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, 25 çocuk için toplu sünnet töreni düzenlenerek çocuklar sünnet edildi.
Bursa'da yaşayan emekli tarih öğretmeni Tuncer Aziz Pekören, binlerce kitap ve hatıra objesiyle kentin kültürel hafızasını diri tutmaya çalışıyor. Yıllar boyunca biriktirdiği kitaplar ve tarihî eşyalarla oluşturduğu bu özel alan, sadece geçmişi sergilemekle kalmıyor; aynı zamanda kültürel bir buluşma noktası işlevi görüyor.
Gastronomi platformu TasteAtlas tarafından açıklanan "Dünyanın En İyi 100 Yemek Şehri" listesinde Gaziantep 18'inci sırada yer aldı.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde yüzyıllardır sürdürülen geleneksel keçecilik (yerel adıyla qülav), unutulmaya yüz tuttu.