Kadının mehrine zekât düşer mi?

Fetva Kurulu, kadının, mehrini ziynet olarak kullanıyorsa Hanefî mezhebi hariç cumhura göre zekât vermekle mükellef olmadığını belirtti.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Kadının mehrine zekât düşer mi?" sorusuna yanıt verdi.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi.
"Nisap miktarına ulaşan altın veya gümüşün üzerinden hicri bir yıl geçtikten sonra zekâtının verilmesi gerekir. Aynı hüküm evlilik neticesinde kadına verilen mehir için de geçerlidir. Bu hususta kadının mehrini, kendisine zekâtın farz olduğu diğer mallardan ayıran farklı bir durum söz konusu değildir. Yalnız kadın, mehrini ziynet olarak kullanıyorsa Hanefî mezhebi hariç cumhura göre zekât vermekle mükellef olmaz (Cezîrî, El-Fıkh Ale’l-Mezâhibi’l-Erbaʿa I, 546). Ziynet olarak kullanılan altın, israfa varacak kadar fazla olmamalıdır. İsrafın miktarıyla ilgili klasik kaynaklarda belirli bir sınır konulmuşsa da bunun örfe göre belirlenmesi daha isabetlidir (Muhammed Zuhaylî, el-Mu'temed II, 32)." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Adana’da düzenlenen Mevlid-i Nebi etkinliğine katılan vatandaşlar, programın sadece bir anma değil, Peygamber Efendimizin mücadelesini hatırlatma ve ümmete direniş ruhunu aktarma sorumluluğu taşıdığını vurguladılar.
Gaziantep'te düzenlenen "Türkiye 10'uncu Uluslararası Kur'an-ı Kerim'i Güzel Okuma Yarışması Birinciler Birinciliği" programında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Kur'an-ı Kerim'in tüm yönleriyle mucize olduğuna vurgu yaptı.
Mardin’de Kur’an kurslarında hafızlık eğitimlerini tamamlayan 128 öğrenci için il müftülüğü tarafından düzenlenen icazet merasimi, protokol üyeleri ve ailelerin yoğun katılımıyla gerçekleşti.
Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan bu haftaki hutbenin konusu " Erdemli bir toplumun inşası" olarak belirlendi.