Kırım Kongo Kanamalı Ateşine dikkat: Yaz aylarında risk artıyor

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuba Damar Çakırca, yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Keneler yoluyla bulaşan ve ciddi sağlık tehditleri oluşturan hastalıkla ilgili vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirten Çakırca, erken tanı ve korunma tedbirlerinin hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Çakırca, KKKA’nın keneler tarafından taşınan bir virüs nedeniyle ortaya çıktığını, ateş, halsizlik, iştahsızlık, baş ve kas ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ve ilerleyen vakalarda iç ve dış kanamalara yol açarak ölümcül olabildiğini söyledi.
2002 yılında Türkiye’de ilk kez tanımlanan hastalığın, başlangıçta daha çok İç Anadolu, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzey kesimlerinde görüldüğünü belirten Çakırca, son yıllarda Şanlıurfa gibi endemik olmayan bölgelerde de KKKA vakalarının görülmeye başladığını, bunun da dikkatle takip edilmesi gereken bir durum olduğunu dile getirdi.
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesi’nde görevli sağlık personeline yönelik düzenlenen seminerde de KKKA’nın tanı ve tedavi süreciyle ilgili kapsamlı bilgiler paylaşıldı. Doç. Dr. Çakırca, özellikle doğayla temasın arttığı yaz dönemlerinde korunma tedbirlerinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Açık alanlarda bulunulduğunda kıyafet seçimine dikkat edilmesi, hayvanlarla temasta tedbirli olunması ve vücut kontrolünün ihmal edilmemesi gerektiğini hatırlattı.
Hastalığın önlenebilir olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çakırca, erken müdahalenin hayat kurtarıcı olduğunu belirterek, KKKA belirtileri görülen herkesin vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini söyledi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Hatay Dörtyol'da çıkan orman yangını, rüzgârın etkisiyle hızla yayılıyor.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 26 Haziran-04 Temmuz 2025 tarihleri arasında 12 ilde meydana gelen 65 orman yangın nedeniyle 44 şüphelinin gözaltına alındığını, bunların 10'unun tutuklandığını 6'sı hakkında adli kontrol kararı uygulandığını bildirdi
Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde orman yangını çıktı.
İzmir'deki yolsuzluk operasyonu kapsamında savcılık ifadelerinin ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 99 kişiden 45 kişi tutuklandı.