Karot testi nedir ve nasıl yapılır?

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık depremlerden sonra gündeme gelen ve binaların dayanıklılık oranını test eden yöntemlerden biri de karot testidir.
Oturulan binaların güvenliğini ölçen testlerden birisi olan karot testi, deprem korkusu yaşayan vatandaşlar tarafından binalarının sağlamlık durumunu tespit edebilmek için yaptırmak istediği ölçümler arasında yer alır.
Bina duvarlarından silindir şeklinde zarar vermeden delinerek alınan beton örneği, karot makineleri ile yapılır. Binaların deprem dayanıklılığını ölçmek için kullanılan en etkili yöntemlerden birisidir. Beton analiz edilirken, basınç testlerine direnç ve kalite konusunda bilgi verir.
Deprem yönetmeliğine göre C20'nin altında kalan betonlar risk grubu taşıyor. Bu durum sonucunda ihbar olarak kabul edilen bina için yıkım işlemi başlatılabiliyor. İlgili rapor hak sahiplerine bildiriliyor.
Bina dayanıklılık testi uygulaması için belediye görevli yapı uzmanları, karot alma yönetimini uyguluyor.
Karot testi için bulunulan yerin Belediye Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü vasıtası ile başvuru yapılabilir. Bununla beraber Belediye'ye başvuru yapılabilir. Diğer bir rapor için Kaymakamlık Kurumuna başvurarak gerçekleştirilebilir. Ayrıca bazı kurumlar bina sağlamlık testini özel şirketler aracılığı ile gerçekleştiriyor.
Karot raporu, almanın faydası, deprem riski olduğu düşünülen binalarda risk olup olmadığını kanıtlamak içindir. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkına dair yönetmelik Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, devlet memurlarına çocuklarının ilkokula başlama çağına kadar yarı zamanlı çalışma imkânı sunuyor.
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, sürüklenen lastik bottaki 20 düzensiz göçmen kurtarıldı.
Balıkesir'in Savaştepe ve Altıeylül ilçeleri sınırında çıkan orman yangını, kontrol altına alındı.
Mardin’in Nusaybin ilçesinde, mesire alanı yakınlarında serinlemek için gölete giren genç, boğularak hayatını kaybetti.