Fransa’da lise eylemleri ülke geneline yayıldı
Eğitim bütçesindeki kesintiler ve kötü okul koşullarına tepkiyle başlayan lise protestoları üniversitelere, velilere ve işçi sendikalarına yayılarak yüz binlerce kişiyi sokaklara döktü.
Başkent Paris ve Marsilya’da polis biber gazıyla müdahale ederken, Lyon’da çatışmalar yaşandı, Rennes’te ise tazyikli su kullanıldı. Eylül ortasında Seine‑Saint‑Denis bölgesinde kalabalık sınıflar ve harap binalara tepkiyle başlayan eylemler kısa sürede hükümet karşıtı kitlesel harekete dönüştü. Eğitim Bakanlığı, yaklaşık 900 lisede derslerin tamamen veya kısmen durduğunu, yüzlerce okulda eğitime ara verildiğini açıkladı.
Genel Emek Konfederasyonu (CGT) başta olmak üzere büyük işçi sendikaları grev kararı alarak gençlerin safına katıldı. Bazı lise önlerinde veliler ve öğretmenler, çocukları korumak için çevik kuvvet ile göstericiler arasında insani kalkan oluşturdu. Eylemlerin başlangıcından bu yana çoğunluğu reşit olmayan 6 bin 500’den fazla kişi gözaltına alındı; en az 215 öğrenci ve 715 polis yaralandı. Lens’te bir öğrencinin elinin kopması, Saint‑Ouen‑l’Aumone’da ise bir çocuğun başından ağır yaralanması kamuoyunda infiale yol açtı.
Başbakan Sebastien Lecornu, bakanlardan öğrencilerin taleplerine ilişkin acil eylem planı hazırlamalarını istedi. Hükümetin bütçe açığını azaltmak için tasarruf arayışında olduğu dönemde patlak veren bu kriz, Elysee Sarayı üzerinde büyük siyasi baskı oluşturuyor. Muhalefet ise iktidarı gençlerin meşru taleplerine yalnızca baskı ve şiddetle karşılık vermekle suçluyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
ÖSYM tarafından 29 Kasım'da gerçekleştirilecek Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'na (2026-ALES/3) başvurular alınmaya başladı.
ÖSYM tarafından üniversitelerin özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden spor programlarına yönelik gerçekleştirilen 2026 Özel Yetenek Sınavı'nın (2026-ÖZYES) yerleştirme sonuçları açıklandı.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan "Sosyal Etkinlikler Politika Belgesi" ile okullardaki sosyal etkinlikler kültür, sanat, spor, bilim ve doğa-çevre-toplum olmak üzere 5 tema altında yeniden yapılandırıldı.
ÖSYM tarafından 6 Eylül'de uygulanan Genel Yetenek-Genel Kültür ile 12-13 Eylül'deki Alan Bilgisi oturumlarının değerlendirme işlemleri tamamlandı. Adaylar sonuçlarını ÖSYM'nin sonuç ekranından öğrenebilecek.