Dicle Elektrik enerji altyapısını geleceğe taşıyor

Dicle Elektrik, SCADA, IoT ve akıllı sayaçlarla desteklenen dijital dönüşüm süreciyle stratejik teknoloji hamlesini sürdürüyor.
Enerji altyapısını akıllı teknolojilerle donatan şirket, operasyonel süreçlerde de yüzde 70’e varan zaman tasarrufu sağlıyor. Enerji dağıtım sektörünün ilk Ar-Ge merkezine de sahip olan şirket, burada da altyapısına özel teknolojik çözümler geliştiriyor.
Enerji dağıtımında sürdürülebilirliği öncelik haline getiren Dicle Elektrik, bu amaçla teknoloji yatırımlarını da bütün hızıyla sürdürüyor. Şirket bir yandan SCADA, akıllı şebeke, dijital sayaçlar ve OT sistemlerini sahada yaygınlaştırırken diğer yandan da veri temelli karar alma süreçlerini yapay zeka destekli projelerle güçlendiriyor. Bununla birlikte İHA destekli hat kontrolleri, robotik bakım sistemleri ve yeraltı tarama teknolojileri gibi uygulamaları da enerji altyapısına dahil eden Dicle Elektrik, operasyonel süreçlerinde de %70’e varan zaman tasarrufu sağlıyor.
“Proaktif siber güvenlik stratejileri uyguluyoruz”
Dicle Elekrrik adına açıklamalarda bulunan Teknoloji Başkanı Sami Saraç, proaktif siber güvenlik stratejilerine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Her geçen yıl daha fazla sensör ve platformu merkezi güvenlik sistemimize entegre ediyoruz. Akıllı sistemlerin güvenliğini sağlamak için yalnızca BT altyapısında değil, sahadaki tüm cihazlarda da entegre güvenlik çözümleri kullanıyoruz. 2023’te EPDK (Enerji Piyasaları Denetleme Kurumu) tarafından yerli yazılım geliştirme çağrısını anlamlı buluyoruz ve bu kapsamda proaktif siber güvenlik stratejileri uyguluyoruz.”
“Ar-Ge merkezimizde etkin teknolojiler geliştiriyoruz”
Elektrik dağıtım sektörünün ilk Ar-Ge merkezine sahip olduklarını belirten Saraç, “Enerji altyapımızın ihtiyaçlarına özel teknolojiler geliştirildiğimiz Ar-Ge merkezimizde bugüne kadar 79 projeye, 25’in üzerinde akademik yayın ve tescilli buluşa imza attık. Bunun yanı sıra 15’ten fazla üniversite ve 50’nin üzerinde firma ile iş birliği yaptık. Son olarak hayata geçirdiğimiz Yerli RPA Projesi ile manuel işlerin robotik yazılımlarla otomatikleştirerek, operasyonel verimliliğimizi artırdık. Merkezimizde gerçekleştirdiğimiz bir diğer önemli proje olan Transform projemiz ile de trafo verimliliğini yapay zeka destekli analiz platformuyla sürekli izleyerek enerji kayıplarını azaltıyoruz” dedi.
Saraç son olarak, tarımsal sulama bölgelerinde hayata geçirilen “Ekili Alan Tespit Projesi” ile uydu görüntüleri üzerinden 9,5 milyon dekar alanın analiz edildiğini ve bu sistem üzerinden oluşturulan 300’den fazla iş emriyle sahada hızlı ve doğru müdahaleler gerçekleştirdiklerini belirtti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Mardin merkez Artuklu ilçesinde düzenlenen etkinlikte çocuklara ve vatandaşlara simülasyon aracıyla emniyet kemerinin önemi anlatıldı.
Batman'da, tekstil işçilerini taşıyan minibüs ile otobüsün çarpışması sonucu meydana gelen kazada 7 kişi yaralandı.
Diyarbakır'da mart, nisan ve mayıs aylarında işyeri kurşunlama, kundaklama suçlarına karıştıkları tespit edilen 3 şüpheli gözaltına alındı.
Battalgazi Belediyesi, bahar mevsiminin gelmesi ve Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla ilçe genelindeki mezarlıklarda temizlik ve çevre düzenleme çalışmaları gerçekleştirdi.