Ayak bileği burkulmasında ne yapılmalı?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Alperen Korucu konu hakkında önemli bilgiler verdi.
"Ani hareketler sonucunda meydana gelen ayak burkulması, sık görülen kas ve iskelet sistemi sorunlarındandır. Ayak burkulması bazen kısa süreli ağrı ile hafif şekilde görülebilirken, bazen de kemik kırılması veya eklemlerde zedelenmeye neden olabilmektedir.
Ayak ve bacak bölgesini birbirine bağlayan ayak bileği bu sayede hareketli bir alan oluşturur. Eklem bölgesi esnek lifler ve kemiklerden meydana geldiği için bu bölgeye baskı binerse zamanla bu bölgede deformasyon görülebilir. Liflerde görülen deformasyona ayak bileği burkulması denir.
Ayak bileği burkulmaları sporcularda oluşabileceği gibi normal kişilerde de sıkça oluşabilmektedir. Burkulmalar, spor yaparken fazla zorlanma sebebiyle meydana gelebileceği gibi merdivenden inme esnasında da oluşabilir. Ayrıca ısınmadan maça çıkmak, topuklu ayakkabılarla yanlış hareket etmek, bozuk zeminler, ayağın üzerine garip şekilde inmek, düz olmayan yerlerde egzersiz yapmak gibi nedenler burkulmalara yol açabilmektedir.
Ayak bileği her zaman içe doğru burkulur ve ayak bileğinin dış yan bağlarında değişen oranda zedelenmeye yol açar. Dış yan bağların gerilmesi hafif zedelenmelerdendir. Eğer dış yan bağlarında yırtılma oluşursa bu durumda ağır zelenmelendir. Ayak burkulmasının belirtileri, yaralanmanın ciddiyetine göre değişkenlik gösterir. Belirtilerinden bazıları şunlardır; ayak bileğinde ağrı, denge sorunları, morarma, şişlik oluşması, hareket sorunları, ayak bileğine dokunurken veya yüklenme esnasında oluşan hassasiyet gibi...
Hafif burkulmalarda öncelikle buz uygulaması yapılabilir. Bu uygulama ağrıyı azaltır. Oluşan ödem ve şişliği de azaltarak çabuk iyileşmeye yardımcı olur. Buzu bir havlunun üzerine koyarak, ayak bileğine 15-20 dakika uygulanır. Diğer tedavi seçenekleri arasında istirahat, ağrı kesiciler, bacağı üstte tutma ve bandajlama vardır. Ağır olan ayak bileği burkulmalarda ise basit alçılar ile sabitleme yapılması gerekebilir." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Yağışların Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Muğla, Aydın, Uşak, Denizli, Afyonkarahisar, Antalya, Isparta, Burdur, Ankara, Eskişehir, Çankırı, Kırşehir, Yozgat, Kırıkkale, Sivas, Karabük, Kastamonu, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman ve Siirt çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.
Kütahya'nın Simav ilçesinde 3,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Antalya'nın Serik ilçesinde 3 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 1 kişi yaralandı.
Kent genelinde etkili olan fırtına yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Ağaç bir otomobilin üzerine devrilirken, bazı iş yerlerinde ise camlar kırıldı.