İşgal hapishanelerindeki Filistinli esirler 1000 gündür dünyadan izole ediliyor
Filistin Esirler ve Serbest Bırakılanlar İşleri Kurumu, işgal hapishanelerindeki Filistinli esirlerin 1000 gündür dış dünyayla iletişim kurma haklarından mahrum bırakıldığını ve Uluslararası Kızılhaç Komitesinin esirleri ziyaret etmesine izin verilmediğini açıkladı. Kurum, bu süreçte işkence, aç bırakma, tıbbi ihmal ve tecrit uygulamalarının ağırlaştığına dikkati çekti.
Filistin Esirler ve Serbest Bırakılanlar İşleri Kurumu, işgal hapishanelerindeki Filistinli esirlerin maruz bırakıldığı hak ihlallerine ilişkin açıklama yaptı.
Kurum, işgal hapishanelerinde tutulan esirlerin 1000 gündür tecrit altında tutulduğunu, temel haklarının ihlal edildiğini ve dış dünyayla iletişim kurma imkanlarından mahrum bırakıldığını bildirdi.
Açıklamada, söz konusu uygulamaların, Uluslararası Kızılhaç Komitesinin esirleri ziyaret etmesine ve hapishanelerdeki koşulları yerinde incelemesine izin verilmemesiyle birlikte sürdüğü belirtildi.
İşgal hapishanelerinde işkence ve aç bırakma
Esirler Medya Ofisinin Temmuz 2026'da yayımladığı araştırma raporunda da Filistinli esirlerin işgal hapishanelerinde maruz kaldığı ihlallerin geniş çapta arttığı kaydedildi.
Rapora göre ihlaller arasında işkence, aç bırakma, tıbbi ihmal ve hücre tecridi bulunuyor.
Bu uygulamaların, Gazze'ye yönelik soykırımın başlamasından bu yana tutsak sayılarındaki benzeri görülmemiş artışla eş zamanlı olarak yoğunlaştığı ifade edildi.
İşgal hapishanelerindeki esir sayısı 9 bin 400'e ulaştı
Esirler Medya Ofisinin verilerine göre işgal hapishanelerindeki toplam Filistinli esir sayısı 9 bin 400'e ulaştı.
Bu kişilerin 94'ünü kadın esirler, 350'sini çocuklar, 3 bin 244'ünü idari tutuklular, 1320'sini ise işgalcilerin "yasadışı savaşçı" olarak nitelendirdiği kişiler oluşturuyor.
Raporda ayrıca, Gazze'ye yönelik soykırımın başlamasından bu yana Filistinlilere yönelik "gözaltı ve tutuklama" vakalarının toplamının 24 bin 600'ü aştığı bildirildi.
Kızılhaç'ın ziyaretleri engelleniyor
Filistinli kurumlar, Uluslararası Kızılhaç Komitesinin işgal hapishanelerindeki esirleri ziyaret edememesinin, esirlerin maruz kaldığı koşulların bağımsız biçimde denetlenmesini de engellediğine dikkati çekiyor.
Özellikle tıbbi ihmal, aç bırakma ve tecrit gibi uygulamalara ilişkin iddiaların bulunduğu bir dönemde ziyaretlerin engellenmesi, esirlerin koşullarına ilişkin kaygıları artırıyor.
Filistinli kurumlar, 1000 günlük izolasyonun yalnızca iletişim hakkının engellenmesi olmadığını, aynı zamanda esirlerin sağlık, güvenlik ve insan onuruna ilişkin temel haklarının sistematik biçimde ihlal edilmesi anlamına geldiğini vurguluyor.
İşgal hapishanelerindeki Filistinli esirlerin durumu, Gazze'ye yönelik savaşın yanı sıra Batı Şeria ve Kudüs'te sürdürülen "gözaltı ve tutuklama" politikalarının da en ağır başlıklarından biri olmaya devam ediyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
HAMAS, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 8 ülkenin dışişleri bakanlarının yayımladığı ortak bildiriyi memnuniyetle karşıladığını belirterek, siyonist rejim hükümetinin ABD Başkanı Donald Trump'ın planının uygulanmasına ilişkin yol haritasını reddetmesini kınayan tutumun önemli olduğunu bildirdi.
Gazze Şeridi'ndeki Şifa Hastanesi'nde Mart 2024'te siyonist rejim tarafından alıkonulan Filistinli gazeteci Muhammed Sabir Arab, iki yılı aşkın süre sonra sözde askeri mahkemede görüntülendi. Belirgin şekilde zayıfladığı görülen Arab'ın uzun süredir yargılanmadan tutulması ve sağlık durumunun kötüleşmesi tepki çekti.
Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına rağmen saldırılarını sürdüren siyonist rejim, Tuffah Mahallesi ile Han Yunus'un güneyine hava ve topçu saldırıları düzenledi. Saldırılarda çok sayıda Filistinli yaralanırken, bir evde yangın çıktı.