Gazze'yi konu alan NAZA belgeseli ücretsiz yayımlanacak
Venedik Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü kazanan NAZA belgeselinin yönetmenleri Yuval Abraham ve Rachel Szor, filmin sinema gösterimlerinin ardından kasım ayında internet üzerinden ücretsiz yayımlanacağını açıkladı. Belgesel, Gazze'deki saldırılarda görev yapan 24 siyonist rejim askeri ve istihbarat görevlisinin tanıklıklarına dayanıyor.
Siyonist rejimin Gazze'deki saldırılarını ve sivillerin hedef alınmasına ilişkin iddiaları konu alan "NAZA" adlı belgeselin, dünya genelindeki sinema gösterimlerinin ardından The Guardian'ın internet sitesinde ücretsiz olarak yayımlanacağı bildirildi.
Belgeselin yönetmenlerinden Yuval Abraham, filmin kasım ayında internet üzerinden herkesin ücretsiz erişimine açılacağını duyurdu. Abraham ve Rachel Szor ayrıca filmin, dünya genelindeki sinema gösterimleriyle eş zamanlı olarak siyonist rejimdeki sinema salonlarında da ücretsiz gösterilmesi için salonlarla görüşmeler yaptıklarını belirtti.
24 askerin tanıklığına dayanıyor
Abraham ve Szor tarafından yönetilen, The Guardian'ın yapımcıları arasında yer aldığı belgesel, Gazze'deki soykırımda görev yapan 24 askeri ve istihbarat görevlisinin anonim tanıklıklarını içeriyor. Film, siyonist rejimin Gazze'deki hedef belirleme süreçlerinde yapay zekâ destekli sistemlerin kullanıldığı yönündeki iddiaları ele alıyor.
Siyonist rejim ordusu ise belgeseldeki bazı iddiaları reddederken, anonim kaynaklara dayanılması nedeniyle bilgilerin doğrulanabilirliğini de sorguluyor.
Belgeselin adı "NAZA", istihbarat terminolojisinde bir hava saldırısında öldürülmesi öngörülen sivil sayısına ilişkin kullanılan bir ifadeye gönderme yapıyor. Film, yönetmenlerin üç yıllık gazetecilik araştırmalarına dayanıyor.
Venedik'te Jüri Özel Ödülü aldı
"NAZA", 83. Venedik Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü. Film, festivalde 25 dakikalık alkışla karşılanırken, ardından 50'den fazla ülkede sinema gösterimine hazırlanıyor. The Guardian, gösterimlerin tamamlanmasının ardından filmi internet sitesinde ücretsiz yayımlayacağını açıkladı.
Belgesel, siyonist rejimde ise sert tepkilere neden oldu. Sözde Kültür Bakanı Miki Zohar, yönetmenlerin "vatandaşlığının" iptal edilmesi çağrısında bulunurken, katil Başbakan Binyamin Netanyahu da askerleri veya "devleti" hedef aldığı ileri sürülen kişilerle ilgili vatandaşlık düzenlemeleri yapılabileceğini söyledi. Buna karşılık uluslararası sinema ve basın özgürlüğü kuruluşları yönetmenlere destek verdi. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İşgal basınından Haaretz gazetesinin haberine göre sözde Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in Aralık 2022'de göreve gelmesinden bu yana işgalci rejim polislerinin yüzde 28'i istifa etti. Personel açığına rağmen yeni alımların önemli bölümünün sınır polisleri ve sözde Ulusal Muhafız birimlerine yönlendirildiği belirtildi.
Siyonist yönetim, Batı Şeria'nın güneyindeki El-Halil vilayetinde 567 yeni işgal biriminin inşasını öngören iki planı onayladı. Planların 342 birimi Asael, 225 birimi ise Beyt Hagay yerleşimini kapsadığı bildirildi.
Siyonist rejim ordusu, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki bir askeri noktada insansız hava aracının patlaması sonucu iki askerinin öldüğünü açıkladı. HAMAS ise ateşkesin sahada uygulanmadığını, saldırı ve yıkımın sürdüğünü belirtti.