Gazze anlaşmasını kurtarma trafiği: HAMAS ve arabulucular Türkiye'de buluşuyor
Mısır ve Katarlı arabulucuların, HAMAS liderleriyle Türkiye'de kritik bir toplantı gerçekleştireceği belirtildi. Görüşmelerde Gazze'de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasının uygulanması ve siyonist rejimin ihlallerinin ele alınması bekleniyor.
Gazze'de ateşkes anlaşmasının çökme riski büyürken, HAMAS ile arabulucu taraflar arasında Türkiye'de kritik bir görüşme yapılacağı bildirildi.
Mısırlı üst düzey bir diplomatik kaynak, HAMAS'ın liderlik konseyi temsilcileri ile Mısır ve Katarlı arabulucuların Türkiye'de bir araya geleceğini açıkladı. Görüşmenin, Gazze'de ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçiş için yeni öneriler geliştirmeyi hedeflediği kaydedildi.
Kaynağa göre müzakereler oldukça zorlu bir aşamaya girdi. Siyonist rejimin, arabulucuların sunduğu tüm çözüm önerilerini reddettiği ve anlaşmanın ilerlemesini engellemeye çalıştığı ifade edildi.
10 Ekim 2025'te Şarm eş-Şeyh'te imzalanan ateşkes anlaşmasının ikinci aşaması işgalcilerin Gazze'den tamamen çekilmesi, kalıcı güvenlik düzenlemeleri ve savaşın sona erdirilmesini kapsıyor. Ancak siyonist rejimin saldırıları ve ihlalleri nedeniyle süreç çıkmaza girmiş durumda.
Mısırlı kaynak, Kahire yönetiminin son dönemde Gazze'ye günlük 600 yardım tırının girişinin sağlanması ve saldırıların tamamen durdurulması yönünde teklifler sunduğunu belirtti. Ancak işgalcilerin bu maddeleri uygulamayı reddettiği aktarıldı.
Toplantıya HAMAS'ın liderlik konseyi üyelerinin tam kadro katılması bekleniyor. Konseyde Halil el-Hayye, Halid Meşal, Zahir Cebbarin, Muhammed Derviş ve Nizar Avadallah yer alıyor.
Kaynaklar, Türkiye'de yapılacak temaslarda taraflar arasında güven ortamını yeniden oluşturmayı amaçlayan üç ana önerinin masada olduğunu belirtti. Bunlar arasında işgal ordusunun "sarı hat" boyunca ilerlediği bölgelerden geri çekilmesi, günlük yardım girişinin artırılması ve suikastlarla birlikte tüm saldırıların durdurulması bulunuyor.
HAMAS'a yakın kaynaklar, siyonist rejimin HAMAS liderlerinden Halil el-Hayye'nin oğlu Azzam el-Hayye'ye yönelik suikast girişiminin de müzakereleri sabote etmeyi amaçladığını ifade etti.
Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın İran İslam Cumhuriyeti ile yürütülen görüşmelerde anlaşmaya yakın olduklarını açıklamasının, Gazze dosyasına da etki edebileceği değerlendiriliyor.
Mısırlı kaynaklar, Washington ile Tahran arasında olası bir uzlaşının ardından ABD'nin Gazze müzakerelerine daha fazla ağırlık verebileceğini ve siyonist rejime ateşkese bağlı kalması yönünde baskı yapabileceğini belirtiyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Siyonist rejimin Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şehit olan Filistinlilerin sayısı 74 bin 377'ye, yaralıların sayısı ise 175 bin 398'e ulaştı. Ateşkese rağmen süren saldırılarda son 24 saatte 7 Filistinli daha şehit oldu.
11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde Gazze'deki çocukların yaşadığı felaket, soykırımın ağır bilançosunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Filistin Sağlık Bakanlığının raporuna göre, siyonist rejimin üç yıldır sürdürdüğü saldırılarda 21 bin 976 çocuk şehit oldu, 45 bin 569 çocuk yaralandı. Gazze'de 71 bin 846 çocuk ise yetim kaldı.
ABD’nin başkent Washington, Chicago, Los Angeles, Dearborn ve Providence kentlerinde bir araya gelen göstericiler, Gazze’ye yönelik saldırıların sona erdirilmesini ve Washington yönetiminin siyonist rejime sağladığı desteği kesmesini istedi.
Siyonist işgal güçleri, Batı Şeria’nın Tulkerem kentinde ve çevresinde düzenlediği ev baskınlarında 9 Filistinliyi alıkoydu. Alıkonulanlar arasında daha önce esaret altında tutulup serbest bırakılan Filistinlilerin de bulunduğu bildirildi.