MEB'den Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli raporu

Millî Eğitim Bakanlığınca "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Matematik, Fen Bilimleri ve Türkçe Dersi Öğretim Programlarında Yer Alan Becerilerin PISA Yeterlik Düzeyleri ile İlişkilendirilmesi" raporu yayımlandı.
Millî Eğitim Bakanlığınca "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla bütüncül bir model anlayışıyla hazırlanan öğretim programlarından Ortaokul Matematik ve Fen Bilimleri ile İlkokul ve Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programları'nın PISA matematik, fen ve okuma becerileri yeterlik düzeyleri ile ilişkilendirilmesi çalışması, öğretim programlarının uluslararası geçerliğinin ortaya konulması amacıyla yapıldı.
Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından nitel bir çalışma olarak tasarlanan araştırmada, betimsel tarama modeli tercih edildi. Verilerin analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanıldı.
Araştırmanın amacı doğrultusunda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortaokul Matematik ve Fen Bilimleri ile İlkokul ve Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programları'nda yer alan kavramsal ve alan becerileri ile PISA matematik, fen ve okuma becerileri yeterlik düzeylerinin içeriksel ve yapısal özellikleri temel alındı. Verilerin okunması ve sınıflandırılması aşamalarına bağlı olarak yorumlama aşamasında iki veri kaynağındaki içerikler ve aralarındaki ilişkiler yorumlanarak anlamlı hâle getirildi ve sonuçları değerlendirildi.
Verilerin analizi üç aşamada gerçekleştirildi
Birinci aşamada Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortaokul Matematik ve Fen Bilimleri ile İlkokul ve Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programları'nda yer alan kavramsal ve alan becerilerine odaklanılarak değerlendirildi.
İkinci aşamada bu öğretim programlarında yer alan öğrenme çıktıları ile öğrenme çıktılarının nasıl uygulanacağının ifade edildiği öğrenme-öğretme yaşantıları detaylı bir şekilde incelenip kavramsal ve alan becerilerinin PISA matematik, fen ve okuma becerileri yeterlik düzeylerinden hangi düzey ile ilişkilendirildiği gerekçeleri ile açıklandı.
Üçüncü aşamada öğrenme çıktılarında kazandırılması hedeflenen kavramsal ve alan becerileri PISA yeterlik düzeylerine göre kodlandı, frekans analizleri yapılarak grafikler hazırlandı.
Araştırma sonuçlarına göre öğretim programlarında yer alan kavramsal ve alan becerileri PISA yeterlik düzeylerinden 3, 4, 5 ve 6. düzeyde tanımlanan yeterlikleri geliştirmeye yönelik
Elde edilen sonuçlara göre, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortaokul Matematik Dersi Öğretim Programı'nda yer alan beceriler PISA matematik yeterlik düzeyleriyle ilişkilendirildiğinde genel olarak becerilerin 3, 4 ve 5. düzeyle ilişkili olduğu tespit edildi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı'nda yer alan beceriler ise PISA fen yeterlik düzeylerine göre genel olarak 3 ve 4. düzeyler ile ilişkilendirildi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli İlkokul ve Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda yer alan beceriler PISA okuma becerileri yeterlik düzeyleriyle ilişkilendirildiğinde genel olarak becerilerin 4, 5 ve 6. düzeyle ilişkili olduğu tespit edildi.
Bu sonuçlara göre Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Matematik, Fen Bilimleri ve Türkçe Dersi Öğretim Programları'nın başarılı bir şekilde yürütülmesi hâlinde PISA yeterlik düzeylerinde ele alınan üst düzey becerileri geliştirmede etkili olabileceği ve söz konusu öğretim programlarının kademeli geçişinin tamamlanmasının ardından gerçekleştirilecek PISA döngüsünde yeterlik düzeylerinde artış görüleceği bekleniyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Uzmanlar, 22 Temmuz'da açıklanması beklenen YKS sonuçları öncesindeki bu dönemin, doğru bir planlama ile en verimli şekilde kullanılabileceğini belirtiyor.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından, yarın Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2025-YDS/İngilizce), pazar günü ise Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) gerçekleştirilecek.
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçe süreçlerini dijital platformlarla hızlandırıyor, yapay zekâ destekli projelerle kamu kaynaklarını daha verimli ve veriye dayalı şekilde yönetiyor. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar, kamu kaynaklarının tasarruflu kullanımını hedefliyor.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 2025 Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı kapsamında gerçekleştirilecek 2025 Akademi Giriş Sınavı (AGS) ve 2025 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) oturumlarına başvuran adayların sınava giriş belgeleri erişime açıldı.