Rusya: Avrupa, savaşın sürmesi için elinden geleni yapıyor
Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Avrupa'nın Ukrayna'da savaşın sürdürülmesi ve Rusya ile ABD arasında Anchorage zirvesinde sağlanan uzlaşıların unutulması için elinden geleni yaptığını belirtti.
Rusya'nın başkenti Moskova'da 12. Primakov Okumaları (Primakov Readings) Uluslararası Bilimsel ve Uzman Forumu başladı.
Rusya Bilimler Akademisine bağlı Primakov Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Araştırma Enstitüsünün Başkanı Aleksandr Dınkin'in yanı sıra Türkiye dahil 17 ülkeden yaklaşık 400 uzmanın yer aldığı foruma, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov ve Rusya Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Konstantin Kosaçev katıldı.
Uşakov, burada yaptığı açıklamada, Batılı ülkelerin Rusya'ya yönelik çok sayıda yaptırım uyguladığını belirterek, "(Batılılar) Onlar, küresel ve bölgesel düzeydeki rakipleri engellemek için her türlü baskı aracını kullanmaktan çekinmiyor. Bunlar askeri, siyasi, ekonomik araçlar." ifadelerini kullandı.
Batı'nın uluslararası düzeni bozma yönünde girişimlerde bulunduğunu söyleyen Uşakov, "Ülkemizin yer aldığı entegrasyon birliklerini bozma yönünde girişimler var. Bununla birlikte yüzyıllarca yan yana yaşayan ve birbirlerine yardım eden halkların tarihinin ve coğrafyasının yeniden gözden geçirilmesini öngören yanıltıcı fikirler ortaya atılıyor. Tüm bunlar, Ukrayna gibi trajediye yol açabilir." dedi.
Uşakov, Fransa'nın ev sahipliğinde düzenlenen G7 Liderler Zirvesi'ne değinerek, "Avrupalılar bu zirvede, savaşın son Ukraynalı ölene kadar sürdürülmesi amacıyla Batı'nın seferber olması ve Anchorage zirvesinde sağlanan uzlaşıların unutulması için elinden geleni yaptı." şeklinde belirtti.
ABD ile İran arasında mutabakat zaptının sağlanmasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Uşakov, bu konuda başlayan müzakerelerin verimli olacağı umudunu paylaştı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ile barış görüşmelerine yeniden başlamaya hazır olduklarını açıklayarak 2022 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen müzakereleri adres gösterdi.
Polonya Cumhurbaşkanı Nawrocki ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Polonya ile her alanında işbirliğini geliştiriyoruz. Atacağımız müşterek adımları değerlendirdik.10 milyar dolarlık ticaret hacmine ardından da 15 milyar dolarlık hedefi belirledik." dedi.
Çekya Cumhurbaşkanı Petr Pavel, Temmuz ayında Ankara’da düzenlenecek NATO Zirvesi’ne katılacak resmi heyete dahil edilmemesi nedeniyle Başbakan Andrej Babiš’in kararına karşı Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı.