Pezeşkiyan: ABD ile sorunları çözmeye hazırız
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile yaptığı telefon görüşmesinde, İran ile ABD arasındaki sorunların uluslararası çerçeveler doğrultusunda çözülmesine hazır olduklarını kaydetti.
Mehr Haber Ajansına göre Pezeşkiyan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Pezeşkiyan, görüşmede İran ile ABD arasındaki sorunların uluslararası çerçeveler doğrultusunda çözülmesine hazır olduklarını belirtti.
Ülkesinin, hiçbir zaman yasal haklarının ötesinde bir talepte bulunmadığını belirten Pezeşkiyan, bu sürecin ilerlemesinde dost ve kardeş ülkelerin her türlü yapıcı desteğini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Pezeşkiyan ayrıca, ABD ve işgal rejiminin İslam ülkeleri arasında ayrılık yaratma hedefinde olduklarına inandıklarını, buna karşın İran’ın bölgesel barış ve birliği güçlendirme çabasında olduğunu vurguladı.
Suudi Veliaht Prensi Bin Selman ise, Suudi Arabistan’ın başından beri işgal rejiminin İran’a yönelik tüm saldırılarını kınadığını belirterek, “Bu saldırıların durdurulması için birçok ülke ile görüşmeler gerçekleştirdik ve israile baskı uygulanması konusunda girişimlerde bulunduk. Umarız İran ile ABD arasındaki müzakereler en kısa sürede başlar ve sonuç verir; böylece bölgedeki endişelerin kaynağı ortadan kalkar." dedi.
Ülkesinin ve bölgedeki diğer ülkelerin, hava sahalarını İran'a karşı herhangi bir saldırı için açmadıkları ve açmayacaklarını söyleyen Bin Selman, "Ülkemizde bulunan ABD üslerinden İran’a karşı hiçbir operasyon yapılmadı ve yapılmayacak. Amerika'nın saldırısına vereceğiniz olası yanıt konusunda da hassasiyetinizi ve mecburiyetinizi anlıyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Afganistan İslam Emirliği İçişleri Bakanlığı Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi Başkanlığı, daha önceki operasyonlarda ele geçirilen 220 ton uyuşturucuyu yakarak imha etti.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile Afganistan Dışişleri Bakanı Mevlevi Emirhan Muttaki, telefonda Afganistan-Pakistan müzakerelerine ilişkin görüş alışverişinde bulundu.
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed El Şara, ABD'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirmek üzere başkent Washington’a ulaştı.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Safi Arpaguş, Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia ile 2026 yılı hac protokolünü imzaladı.