Nahda yöneticilerine 10 yıla kadar hapis: Muhalefet "siyasi tasfiye" dedi
Tunus'ta temyiz mahkemesi, Nahda Hareketi'nin bazı yöneticilerine "devlet güvenliğine karşı komplo" suçlamasıyla 10 yıla kadar hapis cezası verdi. Nahda, kararların siyasi saiklerle alındığını ve yargının muhalefeti tasfiye etmek için kullanıldığını belirtti.
Tunus'ta muhalefete yönelik baskılar tartışılmaya devam ederken, başkent Tunus'taki temyiz mahkemesi Nahda Hareketi'nin bazı yöneticileri hakkında 2 yıldan 10 yıla kadar değişen hapis cezaları verdi.
Nahda Hareketi tarafından yapılan açıklamada, kararların 11 Haziran'da görülen davanın ardından açıklandığı belirtilirken, bazı sanıklar hakkında ayrıca idari gözetim tedbirleri uygulanmasına hükmedildiği kaydedildi.
Hareket, davanın başlangıcının kimliği belirsiz bir kişinin ihbarına dayandığını, söz konusu kişinin Nahda mensuplarının sosyal medya üzerinden kışkırtıcılık yaptığı ve kaos ortamı oluşturmaya çalıştığı yönünde iddialarda bulunduğunu aktardı. Açıklamada, soruşturma sırasında yapılan teknik incelemelerin ise bu iddiaları doğrulamadığı ifade edildi.
Nahda, yargılama sürecini "tam anlamıyla siyasi bir dava" olarak nitelendirerek, dosyanın muhalifleri hedef almak amacıyla kullanıldığını belirtti. Hareket, soruşturmalarda herhangi bir somut suç unsuruna ulaşılamadığını, sanıklara yöneltilen soruların büyük bölümünün siyasi kimlikleri ve parti faaliyetleriyle ilgili olduğunu ifade etti.
Açıklamada ayrıca soruşturma ve yargılama sürecinde çok sayıda usul ihlali yaşandığı belirtildi. Sanıkların gözaltı sürecinde baskı ve tehditlere maruz bırakıldığı, başka parti yöneticileri hakkında ifade vermeye zorlandıkları ifade edildi.
Nahda, avukatların duruşmanın ertelenmesi yönündeki talebinin reddedildiğini ve savunma hakkının kısıtlandığını belirterek, kararların kısa sürede açıklanmasını "adil yargılanma ilkesine aykırı" olarak değerlendirdi.
Mahkemenin tutuklu sanıkların duruşmaya fiziken katılmasına izin vermeyip uzaktan yargılama yöntemini tercih etmesi de eleştirildi. Hareket, bunun adil yargılama standartlarını zedelediğini ve yargının siyasi amaçlarla kullanıldığı yönündeki kaygıları artırdığını ifade etti.
Nahda, tutuklu siyasetçilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunurken, ülkede derinleşen siyasi, ekonomik ve sosyal kriz ortamında muhalefete yönelik davaların iktidarın başarısızlıklarını örtme amacı taşıdığını belirtti.
Öte yandan Nahda lideri Raşid el-Gannuşi'nin avukatları da daha önce hakkında verilen müebbet hapis ve ek olarak 30 yıllık hapis cezasına yönelik karara itiraz edilmeyeceğini açıklamıştı.
Tunus'ta Şubat 2023'ten bu yana çok sayıda siyasetçi, gazeteci, hâkim ve sivil toplum aktivisti çeşitli güvenlik dosyaları kapsamında gözaltına alınmış veya tutuklanmış durumda. Muhalefet ve insan hakları çevreleri, Cumhurbaşkanı Kays Said döneminde yargının siyasi rakiplere karşı bir baskı aracına dönüştürüldüğünü belirtirken, Tunus makamları ise tüm davaların hukuk çerçevesinde yürütüldüğünü iddia ediyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Avrupa Birliği, Ukrayna ve Moldova ile üyelik müzakerelerinin ilk faslını açma kararı aldı.
ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi'nin (ICE) gözetiminden çıkarılan Haitili bir kadının ölümünün "cinayet" olarak kayıtlara geçmesi, kurumun göçmenlere yönelik uygulamalarına ilişkin sert eleştirileri yeniden gündeme taşıdı.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, ABD ile İran İslam Cumhuriyeti arasında yürütülen görüşmelerde bir barış anlaşmasına her zamankinden daha yakın olunduğunu ve sürecin 24 saat içinde tamamlanmasının beklendiğini açıkladı.