İran, Hürmüz Boğazı'nda rotayı ihlal eden 6 gemiyi durdurdu
İran, Hürmüz Boğazı'nın güneyinde Tahran tarafından belirlenen güvenli geçiş güzergahı yerine alternatif rotayı kullanmaya çalışan ve sistemlerini kapattığı belirtilen 6 gemiyi durdurdu. İranlı yetkililer, girişimin ABD ordusunun yönlendirmesiyle yapıldığını belirtti.
İran'ın, Hürmüz Boğazı'nda belirlenen deniz geçiş kurallarına uymadığı gerekçesiyle 6 gemiye müdahale ettiği bildirildi.
İran devlet televizyonuna konuşan ve ismi açıklanmayan bir yetkili, gece saatlerinde Hürmüz Boğazı'ndan geçmeye çalışan 6 geminin İran güçleri tarafından durdurulduğunu açıkladı.
Yetkili, gemilerin seyir sistemleri ve diğer iletişim araçlarını kapatarak Hürmüz Boğazı'nın güney kesiminde İran tarafından belirlenen güzergahın dışında "yasa dışı ve güvenli olmayan" bir rotadan ilerlemeye çalıştığını kaydetti.
Söz konusu girişimin ABD ordusunun "kışkırtmasıyla" gerçekleştirildiğini belirten İranlı yetkili, gemilerin geçiş teşebbüsünün başarısızlıkla sonuçlandığını belirtti.
İran makamlarının açıklamasına göre, gemilerden biri geçiş sırasında kaza yaptı. Diğer 5 geminin ise müdahalenin ardından Basra Körfezi yönüne geri dönmek zorunda kaldığı ifade edildi.
Hürmüz Boğazı, dünya petrol ticaretinin önemli geçiş noktalarından biri olması nedeniyle bölgesel ve küresel güvenlik açısından stratejik öneme sahip bulunuyor.
Boğaz çevresindeki her askeri veya deniz trafiğine ilişkin gerilim, enerji piyasaları ve uluslararası deniz taşımacılığı açısından yakından takip ediliyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkenin farklı bölgelerinde etkisini sürdüren ve 250 binden fazla kişinin evlerini terk etmesine yol açan orman yangınları nedeniyle bugün kriz toplantısına başkanlık edecek.
Ürdün parlamentosunda bir milletvekilinin, İran'ın Ürdün'deki ABD üssüne yönelik saldırısında ölen Amerikan askerleri için ABD Kongresi'ne taziye mesajı gönderilmesi önerisi büyük tepki topladı. Eleştiriler, Washington yönetiminin Gazze'deki saldırılarda siyonist rejime verdiği destek ve Ürdün yönetiminin ABD ile askeri iş birliğine yönelik artan rahatsızlığı yeniden gündeme getirdi.
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed El Şara, işgal rejimi ile "güvenlik anlaşmasına varmaya ve bu süreçte birçok ülkenin baskısını devreye sokmaya çalıştıklarını; gereksiz çatışmalardan da kaçındıklarını" dile getirdi. Şara, Golan Tepeleri üzerindeki haklarından asla vazgeçmeyeceklerini kaydetti.