İngiltere ve Almanya arasında kapsamlı iş birliği anlaşması

İngiltere ile Almanya arasında savunma, göç ve ticarette iş birliği için kapsamlı bir anlaşma imzalandı.
İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılışından (Brexit) yaklaşık beş buçuk yıl sonra Berlin ile Londra arasında kapsamlı bir dostluk ve iş birliği anlaşması imzalandı.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz'in bu göreve geldikten sonra gerçekleştirdiği ilk İngiltere ziyaretinde, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile imzaladığı anlaşmanın, özellikle savunma, ticaret, göç ve gençlik değişim programları alanlarında çok sayıda ortak çalışmanın temelini oluşturması planlanıyor.
İmza töreninin ardından açıklamalarda bulunan Almanya Başbakanı Merz, "Bugün, Alman-İngiliz ilişkileri açısından tarihi bir gün" diyerek, iki ülke arasında geçmişte olduğundan çok daha sıkı iş birliği yapılabilecek çok fazla alan olduğunu belirtti.
Savunma ile ilgili anlaşma maddesinde, "sıkı müttefiklerin birbirlerini savunma konusuna derin bağlılıklarını" taahhüt ettiği belirtildi.
İlgili maddede ayrıca, birbirini savunma ilkesinin, "anlaşmanın diğer tarafına bir saldırı olduğunda, silahlı unsurlarla da yerine getirileceği" yer alıyor.
Yine savunma alanındaki iş birliği bölümünde, "Bir taraf için var olan stratejik tehdidin diğer taraf için de stratejik tehdit olarak değerlendirileceği" vurgulanıyor.
Her iki lider için önemli bir husus olan göç konusu da, ele alındı. İngiltere'nin bu bağlamda Almanya'dan istediği desteği sağlamayı taahhüt eden Berlin, Manş Denizi üzerinden düzensiz göçmenleri İngiltere'ye sokan insan kaçakçılarının daha ağır cezalandırılması için, hem ulusal hem de Avrupa düzeyinde gerekli yasal değişikliklerin yapılmasını kabul ediyor.
Brexit sonrası iki ülke arasında düşen ticaret hacminin yeniden yukarı çekilmesi de, "Dostluk ve İkili İş Birliği Anlaşması"nın bir parçası. Bilim, teknoloji ve eğitim ile yapay zekâ alanlarında da daha sıkı bir iş birliğine gidilmesi de yine anlaşma ile hedeflenen durumlardan bazıları.
Anlaşmanın bir diğer maddesi de ulaşımla ilgili. İki ülke arasındaki demiryolu trafiğinin bu bağlamda iyileştirilmesi öngörülüyor. Demiryolu şirketi Eurostar, geçen ay yaptığı açıklama ile 2030'lu yılların başına kadar Frankfurt ile Londra arasında aktarmasız bağlantı kurulacağını duyurmuştu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Birleşmiş Milletler (BM), mart ayında siyonist rejimin ateşkesi bozmasından bu yana Gazze'de 737 binden fazla kişinin yerinden edildiğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM), siyonist rejimin saldırılarının Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü ihlal etmenin yanı sıra ülkeyi son derece hassas bir dönemde daha da istikrarsızlaştırdığını belirtti.
Türkiye, Ürdün, BAE, Bahreyn, Suudi Arabistan, Irak, Umman, Katar, Kuveyt, Lübnan ve Mısır, siyonist rejimin Suriye'ye yönelik saldırıları sonrası ortak açıklama yayınladı.