Hırvatistan’da alev alarmı: Omis’te 7'si ağır yaralı bin kişi tahliye edildi
Hırvatistan’ın Dalmaçya kıyısındaki turistik Omis kentinde kuvvetli rüzgarın etkisiyle yayılan orman yangını, evleri tehdit ederken yaklaşık bin kişinin tahliye edilmesine ve onlarca kişinin yaralanmasına yol açtı.
İtfaiye ve sağlık yetkililerinin açıklamasına göre, yangın gece boyunca Omis çevresindeki yerleşim alanlarını ve ormanlık bölgeleri etkisi altına aldı. Alevlerin bin hektardan fazla alana yayıldığı bölgede gece gökyüzü yangın nedeniyle kırmızıya büründü.
Yangın nedeniyle ambulanslarla Split kentine götürülen 36 kişiden 14'ü hastaneye kaldırıldı. Yetkililer, hastaneye kaldırılanlardan 7'sinin durumunun hayati tehlike taşıdığını bildirdi.
Omis ile Split arasındaki çeşitli kentlerde oluşturulan acil durum barınakları, yaklaşık bin kişiyi gece boyunca ağırladı. Bölgedeki ana sahil yolunun bir bölümü de güvenlik gerekçesiyle trafiğe kapatıldı.
Hırvatistan İtfaiye Komutanı Slavko Tucakovic, yangının büyük çaplı maddi hasara yol açtığını belirterek "Güçlü bir yangındı, önüne çıkan her şeyi süpürdü. Büyük maddi hasar meydana geldi." dedi.
Yangının cuma sabahı itibarıyla büyük ölçüde kontrol altına alındığı ve bölgede açık alev kalmadığı bildirildi. Ancak ekiplerin bir bölümü ile dört yangın söndürme uçağı, ülkenin daha güneyindeki ormanlık Peljesac Yarımadası'nda çıkan başka bir yangına sevk edildi.
Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic'in, beraberindeki hükümet üyeleriyle birlikte Omis'e gitmek üzere yola çıktığı bildirildi.
Bilim adamlarının iklim değişikliğiyle bağlantılı sıcak hava ve kuraklığın Avrupa genelinde orman yangınları için uygun koşullar oluşturduğu belirtiliyor. Özellikle Fransa, İspanya ve Yunanistan'ın yanı sıra Balkan ülkeleri de yaz boyunca çok sayıda sıcak hava dalgasının etkisinde kaldı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Almanya'daki orman yangınlarını söndürme çalışmalarına polis ve ordunun da katıldığını duyurdu.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, ABD ve işgalci rejimin İran enerji altyapı tesislerine yönelik hava saldırılarının, Basra Körfezi'ndeki İran kıyıları boyunca petrol kirliliğine yol açtığını söyledi.
Avrupa'yı etkisi altına alan rekor sıcaklıkların gölgesinde kıta genelinde orman yangınlarıyla mücadele sürerken, Fransa'da yaz başından bu yana çıkan yangınlarla bağlantılı olarak 474 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.