Hindistan'da yönetimden geri adım: Protestocular serbest bırakılacak
Hindistan’ın Bihar eyalet yönetimi, tıp fakültesi giriş sınavındaki soru sızıntısı iddialarına karşı düzenlenen gösterilere katılanlar hakkında açılan davalar geri çekilecek.
Hindistan’da tıp fakültesi giriş sınavına ilişkin sızıntı iddialarının yol açtığı protestoların ardından Bihar yönetiminden geri adım geldi.
Hindustan Times gazetesinin haberine göre, Bihar eyalet yönetimi 26 Temmuz öncesinde protestoculara karşı açılan tüm davaların geri çekileceğini ve gözaltına alınan tüm göstericilerin serbest bırakılacağını bildirdi.
Eyalet yönetimi tarafından yapılan açıklamada, "26 Temmuz saat 18.00'den önce eyaletin genelinde protestolara katılan hiçbir kişiye karşı hükümet tarafından cezai veya misilleme amaçlı herhangi bir yasal işlem yapılmayacaktır." denildi.
Açıklamada ayrıca bu tarihten önce kayda geçirilen davalarla bağlantılı olarak tutuklanan veya gözaltına alınan tüm kişilerin derhal serbest bırakılacağı kaydedildi.
Hindistan Eğitim Bakanı Dharmendra Pradhan'ın, tıp fakültesine giriş sınavında soruların sızdırıldığı iddiaları üzerine başlayan protestoların ardından 25 Temmuz'da istifasını sunduğu bildirilmişti.
Hindistan, "Hamam Böceği Halk Partisi" adlı siyasi hareketi destekleyen ve Hindistan Eğitim Bakanı Dharmendra Pradhan'ın istifasını isteyenlerin düzenlediği protestolara sahne olmuştu.
Protestolar, başkent Yeni Delhi'de 16 metro istasyonunun güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapatılmasına neden olmuştu.
Mumbai kentinde de yaklaşık bin 500 gösterici bir parkta Pradhan'ın istifası talebiyle toplanmış, polis yaklaşık 200 protestocunun gözaltına alındığını açıklamıştı.
Tıp fakültelerine giriş için düzenlenen ulusal sınavın sorularının sızdırılmasına ilişkin olayda ise 13 kişi gözaltına alınmıştı.
Hindistan Yüksek Mahkemesi Başkanı Surya Kant'ın sisteme "parazitlerin" saldırdığını savunarak, iş bulamayan ve meslekte kendilerine yer edinemeyen bazı gençleri "hamam böceklerine" benzetmesi üzerine, özellikle "Z kuşağı" internet kullanıcıları öncülüğünde mayısta "Hamam Böceği Halk Partisi" kurulmuştu.
İnternette gençlerin tepkisini yansıtan mizahi girişim olarak ortaya çıkan hareketin destekçileri, son dönemde tıp fakültelerine giriş için düzenlenen ulusal sınavın, sorularının sızdırıldığı iddialarının ardından iptal edilmesine karşı düzenlenen protestolarda da ön planda yer alıyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Güney Kore'de Seul Merkez Bölge Mahkemesi eski Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un 2022 seçim kampanyasında gerçeğe aykırı beyanda bulunarak seçim yasasını ihlal ettiğine hükmederek, Yoon'u 18 ay hapis cezasına çarptırdı.
İşgal ordusu, ateşkes ve çerçeve anlaşmasına rağmen Lübnan'ın güneyindeki beldelere topçu saldırıları düzenledi, yerleşim alanlarında patlamalar meydana geldi.
Avrupa ülkeleri, çocuk ve gençleri sosyal medyanın olası zararlarından korumak için yeni düzenlemeler hayata geçiriyor.