Guterres: Açlık, Gazze'de her kapıyı çalıyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gözlerimizi Gazze’deki dehşet manzarasından uzaklaştırmamıza gerek yok. Son dönemde benzeri görülmemiş ölçekte bir ölüm ve yıkım yaşanıyor. Yetersiz beslenme artıyor. Açlık her kapıyı çalıyor." dedi.
Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nde “Çok Taraflılık ve Uyuşmazlıkların Barışçıl Çözümü Yoluyla Uluslararası Barış ve Güvenliğin Güçlendirilmesi” başlığıyla düzenlenen üst düzey açık oturumda konuştu.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, jeopolitik bölünmelerin ve çatışmaların giderek derinleştiği konusunda uyarıda bulunarak, bu durumun insan hayatı, yıkılan toplumlar ve kaybedilen gelecekler gibi çok ağır bir bedeli olduğuna dikkat çekti.
Guterres, “Gözlerimizi Gazze’deki dehşet manzarasından uzaklaştırmamıza gerek yok. Son dönemde benzeri görülmemiş ölçekte bir ölüm ve yıkım yaşanıyor. Yetersiz beslenme artıyor. Açlık her kapıyı çalıyor. Ve şu anda, insani ilkelere dayalı sistemin can çekişmesini izliyoruz. Bu sistem, çalışması için gerekli koşullardan mahrum bırakılıyor. Yardım ulaştıracak alanı kalmıyor. Hayat kurtarmak için gereken güvenlik sağlanmıyor. israilin askeri operasyonlarını yoğunlaştırması ve Deyr el-Belah’ta yeni tahliye emirleri vermesiyle, yıkım üstüne yıkım ekleniyor.” ifadelerini kullandı.
Genel Sekreter, Gazze’de BM’ye ait tesislerin, Birleşmiş Milletler Proje Hizmetleri Ofisi ile Dünya Sağlık Örgütü’ne ait merkezler de dahil olmak üzere, bombalanmasından duyduğu dehşeti dile getirdi. Bu tesislerin başında Dünya Sağlık Örgütü’nün ana deposu da bulunuyor.
Guterres, bu tesislerin koordinatlarının tüm taraflara önceden bildirilmesine rağmen vurulduğunu vurgulayarak, “Bu tesisler dokunulmazdır ve uluslararası insancıl hukuk kapsamında hiçbir istisna olmaksızın korunmalıdır.” dedi.
BM Şartı’nın barışın sağlanması için önemli araçlar sunduğuna dikkat çeken Guterres, Güvenlik Konseyi’nin müzakere, soruşturma, arabuluculuk, uzlaştırma, hakemlik, yargı yolu ve bölgesel düzenlemeler gibi çeşitli barışçıl yöntemlerle sorunların çözülmesini güvence altına almakla özel bir sorumluluğu olduğunu vurguladı.
Genel Sekreter ayrıca, dünyanın geleceği için BM Şartı'nın çağrısına yanıt vermek ve çok taraflı çözüm mekanizmalarına güveni yeniden tesis etmek adına üç alanda harekete geçilmesi gerektiğini söyledi ve şunları ekledi:
"Güvenlik Konseyi üyeleri, özellikle daimi üyeler, bölünmeleri aşmak için çalışmaya devam etmelidir.
Konsey, bölgesel ve alt bölgesel ortaklarla iş birliğini güçlendirmelidir.
Üye devletler, BM Şartı, uluslararası insan hakları hukuku ve uluslararası insancıl hukuk dahil olmak üzere uluslararası hukuktan doğan yükümlülüklerini yerine getirmelidir." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Aralarında Mercy Corps ve Norveç Mülteci Konseyi'nin de bulunduğu 111 uluslararası kuruluş, siyonist rejimin Gazze'ye yönelik kuşatmasının kitlesel açlığa yol açtığını belirterek, kalıcı ateşkes ve insani yardım engellerinin kaldırılması çağrısında bulundu.
ABD'nin başkenti Washington'da, Dışişleri Bakanlığı binası önünde, işgal rejiminin Gazze Şeridi'ne yönelik savaşını durdurması ve insani yardımların acilen bölgeye ulaştırılması çağrısıyla protesto gösterisi düzenlendi.
Siyonist rejim sözde Savunma Bakanı Yisrael Katz, hazirandaki saldırıların ardından İran'a yönelik askeri kampanyanın yeniden başlayabileceğini söyledi.
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, siyonist rejimin nükleer programı hedef aldığı yönündeki iddiaları reddederek "Nükleer programı yok ettiklerini düşünmek bir hayalden ibarettir " dedi.