Gazze'de enkazlardan 112 şehidin naaşı çıkarıldı
Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Teşkilatı, siyonist rejimin soykırıma varan saldırıları sırasında Gazze kentinin güneyindeki Sabra Mahallesi'nde yıkılan evlerin enkazından sınırlı imkanlar altında yürütülen 136 saatlik zorlu çalışma sonucunda 112 şehidin naaşının çıkarıldığını bildirdi.
Gazze Şeridi'ndeki Sivil Savunma Teşkilatı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu mahallede ekiplerin yaklaşık iki hafta önce başlayan enkaz kaldırma ve ceset arama çalışmalarına ilişkin bilgilendirme yapıldı.
Siyonist rejimin 24 Kasım 2023'te yürürlüğe giren ilk ateşkesten bir gün önce, 23 Kasım'da, Sabra Mahallesi'nde Huseyna ve Ebu Şeria ailelerinin evlerinin bulunduğu bir yerleşim bölgesini bombalaması sonucu gerçekleştirdiği katliamda şehit edilenlerin naaşlarına ulaşıldığı bildirildi.
Açıklamada, "Ekipler, yaklaşık iki hafta süren 136 saatlik zorlu arama çalışmaları sonucunda, aralarında 40 çocuk, 38 kadın ve 7 engellinin de bulunduğu 112 şehidin naaşını ve (cesetlerin) kalıntılarını çıkarmayı başardı." denildi.
Ekip sorumlusu Muhammed Ebu Dan, enkaz altında kaybolan 157 kişinin naaşına ulaşılamadığını ve bunlardan hiçbirine dair iz bulunamadığını belirtti.
Enkazdaki çalışma koşullarının zorlukla yürütüldüğüne dikkati çeken Ebu Dan, ekipman eksikliğinin en büyük engeli oluşturduğunu, kurtarma ekiplerinin demir ve beton blokların arasında elleriyle kazı yapmak zorunda kaldığını ifade etti.
Ebu Dan, Filistinlilere ait bazı naaşların ve kalıntıların beton ile inşaat demirlerine sıkışmış durumda olduğunu söyleyerek, bu durumun siyonistlerin saldırısındaki füzelerin büyüklüğü ve yıkıcı etkisini gösterdiğini vurguladı.
Enkaz altındaki birçok cesedin patlamanın şiddetiyle yok olduğunu vurgulayan Ebu Dan, insan hakları kuruluşlarına, enkaz çıkarma çalışmalarına devam edebilmeleri için yıkıma uygun ekipman ve cihazların bölgeye girişine izin vermesi yönünde siyonist rejime baskı yapmaları çağrısı yaptı.
Gazze'de enkaz kurtarma çalışmalarının ilk aşaması Kasım 2025'te başlamış, ilk aşamada, 54 ev ve binanın enkazı altındaki 559 kayıp kişiden 333'ünün naaşına ulaşılmış, imkanların yetersizliği nedeniyle enkaz altında kalan 226 kişiye ise ulaşılamamıştı.
Sivil Savunma Müdürlüğü, 19 Temmuz'da Filistinlilerin naaşlarını çıkarma çalışmalarının ikinci aşamasının başladığını duyurmuştu.
Gazze Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal, bu aşamanın Gazze'nin kuzey, orta ve güney kesimlerinde 147 yıkılmış evin enkazını kapsadığını ve 1072 kişinin arama kurtarma çalışmalarına katılacağını açıklamıştı.
Gazze'deki Hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan açıklamada, siyonist rejimin Ekim 2023'te başlayan soykırım savaşından bu yana kaybolan Filistinlilerin sayısının yaklaşık 9 bin 500 olduğu, bunlardan bir kısmının siyonistlerin yıktığı binaların enkazı altında kaldığı, diğerlerinin akıbetinin ise belirsizliğini koruduğu ifade edilmişti.
Gazze'de ateşkesin yürürlüğe girdiği 10 Ekim 2025'ten bu yana siyonist işgalcilerin saldırılarında 1222 kişinin şehit olduğu, 4 bin 53 kişinin yaralandığı, enkaz altından ise 804 kişinin cenazesine ulaşıldığı belirtilmişti.
Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda şehit sayısının 73 bin 349'a, yaralı sayısının ise 174 bin 162'ye yükseldiği bildirilmişti. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Ukrayna'nın başkenti Kiev'de binlerce kişi savunma bakanının geri dönmesi için yönetimi protesto etmek üzere ana caddeye akın etti
Ateşkese rağmen Gazze'de sivilleri hedef alan siyonist işgalcileer, sivillerin yaşam şartlarını en zor hale getirmeye çalışıyor. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, işgalcilere ait savaş uçaklarının doğrudan hedef aldığı 4 ilaç deposundan ikisinin yok edildiğini bildirdi.
Çin Halk Kurtuluş Ordusu ile Çin Sahil Güvenliği, Güney Çin Denizi'ndeki Huangyan Dao çevresindeki hava ve deniz sahasında ortak muharebe tatbikatı gerçekleştirdi.