BM: İki devletli çözüm için haziran konferansı tarihi bir fırsat

Suudi Arabistan ve Fransa'nın eş başkanlığında, New York'ta gerçekleştirilecek konferansın işgalin son bulması için "geri dönüşü olmayan bir yol" açması hedefleniyor
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, dün gece New York'taki merkezinde, 17-20 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek olan uluslararası Filistin barış konferansı için ilk hazırlık toplantısını gerçekleştirdi. Suudi Arabistan ve Fransa'nın eş başkanlığında yapılan toplantıda, uzun yıllardır rafa kaldırılan iki devletli çözümün hayata geçirilmesi için "kararlı ve geri dönülmez bir sürecin" başlatılması gerektiği vurgulandı.
"israilin sonsuz işgaliyle bu kriz çözülmez"
BM Genel Kurulu Başkanı Filmon Yang, toplantıda yaptığı konuşmada, konferansın başarısının bölge barışı için kritik olduğuna işaret ederek, "Bu süreç, artık geri dönülmez bir barış yolunun başlangıcı olmalıdır," dedi. Yang, işgalin sona erdirilmesi ve Filistinlilerin devlet sahibi olarak onurlu bir şekilde yaşamalarının küresel bir sorumluluk olduğunu ifade etti.
Yang şöyle konuştu:
"Sürekli savaş, işgal ya da ilhak bu çatışmayı sona erdiremez. Gerçek çözüm, israilliler ve Filistinlilerin yan yana, bağımsız ve egemen devletlerde, güvenlik içinde yaşamasıdır."
Suudi Arabistan: Filistin devleti artık sembolik bir konu değil
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı Başmüzakerecisi Manal bint Hasan Rıdvan, konferansa ilişkin konuşmasında şunları kaydetti:
"Barış, Filistin devletinin tanınmasıyla başlar ama bu tanıma artık sembolik bir jest değil, stratejik bir zorunluluktur. Söz değil, icraat zamanı. Bu konferans, çatışmanın sonunun başlangıcı olmalıdır."
Rıdvan, Arap Barış Girişimi'nden bu yana Riyad yönetiminin barışı sağlama yönündeki istikrarlı rolüne dikkat çekerek, yaklaşan konferansta ölçülebilir, zamanlı ve uygulanabilir adımlar çağrısında bulundu.
Fransa: Konferans bir dönüm noktası olabilir
Fransa Cumhurbaşkanı'nın Orta Doğu danışmanı Anne-Claire Legendre ise toplantıda yaptığı açıklamada, Gazze'deki savaşın derhal sona ermesi ve insani yardımın engelsiz ulaşması gerektiğini vurguladı. Legendre, yerleşimci şiddeti ve işgal altındaki topraklarda devam eden genişlemenin çift devletli çözümü ciddi şekilde baltaladığını söyledi.
"Haziran konferansı sadece bir toplantı değil, gerçek bir dönüm noktası olmalıdır," diyen Legendre, uluslararası toplumun artık sözlerini fiili adımlara dönüştürmesi gerektiğini belirtti.
Filistin: Açlık, tehcir ve soykırımın gölgesinde bir umut
Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ömer Avvadallah, konferansın, siyonist işgalin ve Gazze'deki soykırımın gölgesinde yapıldığını belirterek, dünyanın sessizliğiyle birlikte işlenen suçların durdurulması için somut adımların atılmasını talep etti.
Avvadallah "Bu konferans, sadece siyasi bir çözüm değil, aynı zamanda Filistin halkının varlığını, toprağını ve geleceğini savunacak tarihî bir dönüm noktası olmalıdır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile bir araya geldi.
Haiti'de silahlı çetenin bir kasabaya düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre aralarında çocukların da olduğu 50 kişi hayatını kaybetti.
Rusya ve Ukrayna arasında karşılıklı 307 esir takas edildi.
Peru yargısı, siyonist bir asker hakkında evrensel yargı yetkisi kapsamında resmî ceza soruşturması başlattı. Söz konusu asker, Gazze'deki sivil mahallelerin yıkımına doğrudan katılmakla suçlanıyor.