Afganistan: Pakistan'ın saldırılarında siviller katledildi
Pakistan ordusunun Afganistan sınırında düzenlediği kara operasyonu ve hava saldırılarının ardından İslam Emirliği yönetimi, Paktika, Paktiya ve Kunar vilayetlerinde onlarca sivilin şehit olduğunu ve yaralandığını açıkladı. Sözcü Zebihullah Mücahid, saldırıları "korkakça bir saldırganlık" olarak nitelendirerek sert tepki gösterdi.
Pakistan, Afganistan sınırı boyunca istihbarata dayalı bir kara operasyonu ve ardından hava saldırıları düzenlediğini açıkladı. İslamabad yönetimi, operasyonlarda "Cemaatü'l-Ahrar" mensubu 29 silahlının öldürüldüğünü öne sürerken, Afganistan İslam Emirliği ise saldırılarda sivillerin hedef alındığını bildirdi.
İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid, X hesabından yaptığı açıklamada Pakistan savaş uçaklarının Paktika, Paktiya ve Kunar vilayetlerini bombaladığını belirtti. Mücahid, saldırılar sonucu çok sayıda sivilin şehit olduğunu ve yaralandığını ifade ederek, hedef alınan bölgelerin sivil yerleşim alanları olduğunu vurguladı.
Mücahid, Pakistan'ın saldırılarını "korkakça bir saldırganlık" olarak nitelendirirken, bunun Afganistan'ın egemenliğinin açık ihlali olduğunu belirtti. Açıklamada, sivillerin hedef alınmasının hiçbir gerekçeyle meşrulaştırılamayacağı ifade edilerek uluslararası topluma da tepki çağrısı yapıldı.
Pakistan Enformasyon Bakanı Attaullah Tarar ise operasyonun, Karaçi'deki Pakistan Rangers karargâhına düzenlenen ve güvenlik güçlerinin hayatını kaybettiği saldırının ardından gerçekleştirildiğini savundu. Tarar, sınır hattındaki operasyonların ardından Paktiya, Paktika ve Kunar'da üç noktanın "nokta atışı" hava saldırılarıyla vurulduğunu ve toplam 29 kişinin öldürüldüğünü iddia etti.
Saldırılar, Pakistan ile Afganistan arasında son aylarda giderek tırmanan sınır gerilimini daha da derinleştirirken, iki ülke arasında yeni bir askeri krizin yaşanabileceği değerlendirmeleri yapılıyor.
https://x.com/Zabehulah_M33/status/2071394196741902382
(İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Romanya'da aşırı sıcaklar nedeniyle neredeyse tüm ülke genelinde kırmızı alarm ilan edildi.
Sudan’ın Kuzey Kordofan eyaletine bağlı El-Ubeyd kentinde Hızlı Destek Kuvvetleri’ne ait olduğu belirtilen insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırılarda sivil alanlar ve bir okul hedef alındı. Yerel kaynaklar, çok sayıda sivilin yaralandığını ve kentte altyapının ciddi zarar gördüğünü bildirdi.
Avrupa'yı etkisi altına alan sıcak hava dalgası, Fransa'da günlük ölüm sayılarında ciddi artışa neden oldu. Resmi verilere göre, 24 Haziran'dan itibaren yaklaşık bin ek ölüm kaydedildi.
Çin'in güneybatısındaki Siçuan eyaletinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre 13 kişi hafif yaralandı.