ABD, Türkiye ve Suriye PKK/YPG'nin entegrasyonu konusunda uzlaştı
Şam yönetimiyle, Suriye'de SDG adını kullanan PKK/YPG unsurlarının bütünleşmesini öngören 10 Mart Anlaşması'nın uygulanması için üç ülke arasında ortak mekanizmalar kurulacak.
Suriye Dışişleri Bakanlığı, ABD, Türkiye ve Suriye dışişleri bakanlarının Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği üçlü toplantıda, Suriye'de SDG adını kullanan PKK/YPG unsurlarının Şam yönetimine entegrasyonunu da kapsayan "10 Mart Anlaşması"nın uygulanması için net mekanizmalar üzerinde uzlaşıya varıldığını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ve Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani'nin Washington ziyareti kapsamında ABD Başkanı Donald Trump ile yapılan görüşme "tarihte ilk" olarak kayda geçti. Görüşmede ABD, Türkiye ve Suriye'nin sahadaki güvenlik mimarisini yeniden düzenlemeye dönük kararlılık sergilediği vurgulandı.
Açıklamada, Trump'ın "Suriye'nin yeniden inşa ve kalkınma sürecine destek vermeye hazır olduklarını" ifade ettiği, üç ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı çalışma toplantısında entegrasyon ve ulusal güvenliğin güçlendirilmesi için ortak adımların atılacağı bildirildi.
Buna göre, "10 Mart Anlaşması" çerçevesinde Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kademeli biçimde Suriye Arap Ordusu'na entegre edilmesini öngören mekanizmaların oluşturulması konusunda uzlaşma sağlandı. Sürecin takibi için üçlü teknik komite kurulacağı belirtildi.
Beyaz Saray'daki görüşmenin "samimi ve yapıcı bir atmosferde" geçtiğini belirten Şam yönetimi, "ABD ve Türkiye ile yürütülen koordinasyonun Suriye'nin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve ulusal birliğini pekiştireceği" değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Fars Körfezi’nden İsfahan’a su transferi projesinin ilk fazının işletmeye alındığını duyurdu.
Avustralya’nın Melbourne kentinde, Filistin ve Gazze’ye destek amacıyla geniş katılımlı bir protesto gösterisi düzenlendi.
Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmalar Kordofan'da yoğunlaştı. Geçici Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Malik Acâr "devlet bazı muharebeleri kaybedebilir ama savaşı kaybetmedi" açıklamasını yaptı.
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, Doha Forumu'ndaki konuşmasında ülkesinin artık istikrarın modeli hâline geldiğini söyledi; siyonist rejimin bölgeye kriz ihraç ettiğini belirtti ve işgal altındaki Suriye topraklarının geri alınması için uluslararası desteğin güçlendiğini vurguladı.