ABD, İran'ın yeraltındaki nükleer tesisine yönelik saldırı planlarını yoğunlaştırıyor
ABD'nin, İran'ın yerin yüzlerce metre altında bulunan ve nükleer programla bağlantılı olduğu öne sürülen "Kazma Dağı" tesisine yönelik yeni bir saldırı ihtimalini değerlendirdiği bildirildi.
CNN'e yansıyan uydu görüntüsü analizlerine göre İran'ın yeraltındaki Kazma Dağı tesisinde 2026 yılı içerisinde inşaat faaliyetlerinde belirgin artış yaşandı.
ABD yönetimi, söz konusu tesisin İran'ın nükleer programının önemli unsurlarından biri olabileceğini değerlendiriyor.
CNN'in aktardığı CSIS analizinde, tesisin İran'ın nükleer programı açısından bir sığınak işlevi görebilecek şekilde yer altında inşa edildiği belirtildi.
Tesisin derinliği nedeniyle ABD'nin mevcut sığınak delici bombalarının buradaki hedeflere ulaşma kapasitesi de tartışma konusu.
Trump doğrudan tehdit etti
ABD Başkanı Donald Trump da son açıklamalarında Kazma Dağı'ndaki hareketliliği yakından takip ettiklerini belirterek İran'ı tehdit etti.
Tesiste yeni faaliyet görülmesi halinde ABD'nin burayı vurabileceğini söyleyen Trump, son açıklamasında İran'daki gelişmeleri yakından izlediklerini ve herhangi bir "provokasyon" durumunda sert karşılık verileceğini söyledi.
CNN'e göre ABD'nin önceki saldırılarında İran'ın nükleer programının bazı unsurları zarar görmüş olsa da tesisin çok derinlerde bulunması nedeniyle yeraltındaki kapasitenin tamamen imha edilip edilmediği netleşmiş değil.
Bu nedenle Kazma Dağı, ABD ile İran arasındaki savaşın yeniden nükleer tesisler eksenine taşınabileceği kritik noktalardan biri olarak öne çıkıyor. (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Birleşmiş Milletler Suriye Bağımsız Uluslararası Soruşturma Komisyonu, işgalci güçlerin Suriye'nin güneyindeki askeri faaliyetlerinin giderek kalıcı hale geldiğini belirterek, sivillerin alıkonulması ve sınır dışına zorla götürülmesinin savaş suçu teşkil edebileceği uyarısında bulundu. Komisyon, Suriye topraklarında alıkonulan 49 kişiyi tespit ederken, bunların 2'sinin çocuk olduğunu açıkladı.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya ile dört yılı aşkın süredir devam eden savaşta ülkesine yönelik uluslararası desteği güvence altına alma çabaları kapsamında Kanada’ya gitti.
Filipinler'in batı açıklarında bir yolcu feribotunda çıkan yangında en az 5 kişi hayatını kaybederken, onlarca yolcunun kayıp olduğu bildirildi.
Güney Lübnan'da saldırılarını sürdüren siyonist işgal güçleri, Mansuri beldesinde şiddetli patlamalar gerçekleştirdi. Bölgede insansız hava araçlarıyla patlayıcılar bırakılırken, çok sayıda belde ve bölge de hava ve topçu saldırılarına maruz kaldı.