Çiftçilerin üretim yapmakta zorlandığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, çiftçilerin emeklerinin karşılığını alması halinde severek üretim yapacağını söyledi.
Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, "14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü" dolayısıyla İLKHA muhabirine çiftçilerin sorun ve sıkıntılarını anlattı.
Dünyada bütün insanlığın temel gıda maddesini çiftçilerin ürettiğini belirten Doğan, çok eski tarihlerden beri insanların tarımla uğraştığını söyledi.
Tarımla uğraşan çiftçilerin sorunlarının bulunduğunu dile getiren Doğan, özellikle tarımsal üretimde kullanılan ürünlerin çok pahalı olması nedeniyle çiftçilerin üretim yapmakta zorlandığını ifade etti.
"Çiftçi emeğinin karşılığını alırsa yüzü gülecektir"
Tarım sektörünün desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Doğan, "Tarım ustaları çiftçilerimizdir. Böyle bir günde çiftçilerin yüzü gülmesi lazım. Peki, çiftçilerin yüzü nasıl gülecek? Çiftçi ürettiğinin ve emeğinin karşılığını aldığı zaman yüzü gülecektir. Bir çiftçi tarımsal üretimi mutlu bir şekilde yaparsa, o zaman tarımsal üretimin bir anlamı olacak ve çiftçi de ürettiğinin karşılığını almış olacaktır. Bu nedenle çiftçilerin var olan sorunlarının çözülmesi lazım." dedi.
"Çiftçi ürettiğini rahatlıkla pazara götürebilmelidir"
"Çiftçi tohumunu toprağa attığı zaman 7-8 ay sonra kâr mı zarar mı edeceğini bilemiyor" diyen Doğan, "Bu gibi sorunların önüne geçilmesi lazım. Bunun da önüne geçilmesi için planlı ya da sözleşmeli tarıma geçilmesi lazım. Bunun sağlanabilmesi için yetkilerin yapması gereken şeyler vardır. Çiftçi ürettiğini rahatlıkla pazara götürebilmelidir. Tohumunu toprağa atan çiftçi 8 ay sonra ortalama ne kadara sattığını bilmesi gerekir. Çünkü bu iş bir muhasebe, sosyolojik ve kültürel bir iştir." ifadelerini kullandı.
"Sorunlar çözüme kavuşmalı"
Tarımın çok önemli bir sektör olduğunu belirten Doğan, şöyle devam etti:
"Pandemide ve savaşlarda gördüğümüz gibi tarım önemli bir sektördür. Bu sektörde çalışan çiftçilerin büyük sorunları var ve bu sorunların en kısa sürede mutlaka çözüme kavuşması lazım. Burada Toprak Mahsulleri önemli bir dengedir." (İLKHA)
YASAL UYARI: Yayınlanan yazılı haber, fotoğraf ve videonun tüm hakları İlke Haber Ajansı Basın Yayın San. Tic. A.Ş.'ye aittir. Hiçbir surette haber, fotoğraf ve videonun tamamı veya bir kısmı yazılı sözleşme yapılmadan veya abone olmadan kullanılamaz.
Batman'da düzenlenen kitap fuarında okurlarıyla buluşan İlahiyatçı-Yazar Mehmet Göktaş, bir ülkenin, memleketin kalkınmışlığının en büyük delilinin okunan kitap sayısı olduğunu söyledi.
Batman'da düzenlenen kitap fuarında okurlarıyla buluşan Araştırmacı-Yazar Dr. Abdulkadir Turan, kitap okumanın hayati öneme sahip olduğunu belirterek, okumanın, insanın kendini ve dünyayı tanımasına da vesile olduğunu ifade etti.
Gıda ürünlerinde haram katılması ile ilgili konuşan Emekli İmam Cemal Çınar, "Haram yiyen bir toplumun ibadetlerinde tembellik, iffet ve namus konusunda duyarsızlık, aile bütünlüğünde sarsıntı meydana gelir ve kişilerin birbirlerine bakış açısında insani değerler kaybolur." dedi.
Madde bağımlılığı sorununun gençler arasında hızla yayıldığını belirterek ailelerin bu konuda daha aktif rol alması gerektiğini vurgulayan Davranış bilimci Korkut Daban, "Aile içindeki açık iletişim, bağımlılıkla mücadelede kritik bir unsurdur. Gençler, sorunlarını aileleriyle paylaşacak güvenli bir ortam bulmalı." dedi.